Potápi: Csak az önállóságukat megőrizni képes nemzetek maradnak meg - Külhoni Magyarok
Hírek

Potápi: Csak az önállóságukat megőrizni képes nemzetek maradnak meg

Csak azok a nemzetek maradnak meg, állnak ellen a történelem viharainak, amelyek képesek önállóságukat és szabadságukat megőrizni – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban, ahol beszédet mondott a nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen.

A révkomáromi Szent István-szobornál tartott ünnepségen, amelyen több százan vettek részt, a nemzetpolitikai államtitkár a szabadság és az önállóság mellett a megmaradáshoz vezető egység és az összefogás fontosságát hangsúlyozta, rámutatva: az előbbi kettő nem létezhet az utóbbi kettő nélkül.

A történelem bebizonyította, hogy a Szent István-i ország szétdarabolása sem tudta romba dönteni a nagy uralkodó művét, mert soha nem az egységes terület, nem az utak és a folyók tartották egyben Magyarországot, hanem a magyarok szívének hite, a szabadság iránti vágya – közölte.

Potápi Árpád János kitért a felvidéki magyar politikai érdekképviselet folyamatban lévő egységesítésére, és üdvözölte, hogy nem sokkal az ünnepség előtt három felvidéki párt – a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most – Híd párt és az Összefogás mozgalom – vezetői szándéknyilatkozatot írtak alá az egységes felvidéki magyar érdekképviselet létrehozásáról.

„Nem járja, hogy saját hibánkból ne legyen képviseletünk a pozsonyi törvényhozásban” – mondta.

A nemzetpolitikai államtitkár közölte: ki kell mondani, hogy a magyaroknak és a velük együtt élő szlovákoknak, németeknek és az összes nemzetiségnek közös a történelme, nagyban hasonló a jelenük és remélhetőleg a jövőjük is.

„Csak úgy maradunk meg magyarnak, ha megmaradunk közép-európainak, és egymásnak vetjük a hátunkat mi, magyarok, szlovákok, lengyelek és csehek” – szögezte le Potápi Árpád János.

A kulturális műsorral átszőtt ünnepség végén a résztvevők koszorúkat helyeztek el Szent István lovas szobrának talapzatánál.

MTI

Kapcsolodó cikkek