Potápi: Iohannis kijelentése nemcsak tiszteletlen és arrogáns, de sértő az egész magyarságra nézve - Külhoni Magyarok
Hírek

Potápi: Iohannis kijelentése nemcsak tiszteletlen és arrogáns, de sértő az egész magyarságra nézve

Klaus Iohannis román elnök kijelentései nemcsak rendkívül tiszteletlenek és arrogánsak, de mélységesen sértőek mind a székelyföldi és erdélyi magyarságra, mind Magyarországra és a magyar kormányra nézve – jelentette ki portálunk megkeresésére Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. Mint kiemelte, Iohannisnak erdélyi szászként tudnia kellene, mit jelent a kisebbségi lét, és hová vezet, ha egy nemzeti közösség teljesen elveszíti identitását és önállóságát. Ismert, a román elnök a Parlament előtt lévő magyar autonómiatervezet kapcsán egy tévéinterjúban riasztotta éles hangon a román politikusi garnitúrát, amely szerinte tétlenségével lényegében a magyaroknak adja Erdélyt.

Mint portálunk is megírta, a botrányos mondatok az államfő egy televíziós beszédében hangzottak el, azzal kapcsolatban, hogy a parlament alsóháza a közelmúltban hallgatólagosan elfogadta Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a bukaresti parlament két magyar képviselője, Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt nyújtott be tavaly decemberben és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki. Iohannis szokatlanul élesen úgy fogalmazott, a parlamentben a legnagyobb erőt képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak. Ráadásul magyarul köszöntve a PSD elnökét feltette a kérdést, vajon mit ígért Orbán Viktor cserébe a megegyezésért?

A román szentáus egyébként szerdán elutasította a törvényjavaslatot. A kétkamarás parlament felsőházának soron kívüli ülésén ez volt az egyedüli napirendi pont.

Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államitikára portálunk megkeresésére elmondta, felháborító és elfogadhatatlan Klaus Iohannis román államfő kijelentése. Hozzátette, “nemcsak rendkívül tiszteletlen és arrogáns, de mélységesen sértő mind a székelyföldi és erdélyi magyarságra, mind Magyarországra és a magyar kormányra nézve”. Potápi Árpád János kiemelte, Iohannisnak erdélyi szászként tudnia kellene, mit jelent a kisebbségi lét. Mint kifejtette, a romániai németség elmúlt száz évben végbement eltűnését nézve a román elnöknek érdemes lenne elgondolkodnia azon, hová vezet, ha egy nemzeti közösség teljesen elveszíti identitását és önállóságát.

Hangsúlyozta, egy magát európainak tartó állam vezetőjének látnia kellene, hogy az általa ördögtől valónak tartott autonómia nem veszélyforrás, hanem a megmaradás nemzeti közösségek sokasága számára szerte Európában.

Az államtitkár úgy vélte, ideje lenne, hogy a jelenlegi, egész világot sújtó válsághelyzetben a gyűlöletkeltés és etnikai ellentétek szítása helyett végre az összefogásra és egymás kölcsönös segítésére koncentráljunk.

Susánszky Mátyás/PestiSrácok

Kapcsolodó cikkek