Potápi: kiemelt figyelem irányul a határon túli civil szervezetekre - Külhoni Magyarok
Hírek

Potápi: kiemelt figyelem irányul a határon túli civil szervezetekre

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága az idén kiemelt figyelmet fordít a határon túli civil szervezetekre – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár szombaton Bonyhádon az MTI-nek.

Potápi Árpád János a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban rendezett székely bál megnyitója után emlékeztetett arra, hogy a Magyar Állandó Értekezlet tavaly novemberben döntött arról, hogy 2020-ban az államtitkárság a nemzeti összetartozás évének programjaival összhangban megvalósítja az erős magyar közösségek éve tematikus programsorozatot is.

„Az államtitkárság az év folyamán kiemelt figyelmet fordít azokra a határon túli civil szervezetekre, kulturális egyesületekre, közösségekre, oktatási intézményekre, amelyek eddig bizonyítottak” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy mindezt annak érdekében teszik, hogy ezek a szervezetek a környezetükben élő magyarságot tovább erősítsék.

Fotó: Makovics Kornél

Szólt arról is, hogy egyre erősebbek a kapcsolatok a Magyarországon élő, bukovinai származású és a Székelyföldön élő székelyek között. Bonyhádnak Borszékkel és Madéfalvával van testvérkapcsolata, az önkormányzatok és a civil szervezetek szorosan együttműködnek egymással – jegyezte meg.

Elmondta: Bonyhád önkormányzata és a Magyarság Háza az idén közös rendezvénysorozatot bonyolít le, amelynek első eseménye a 42. bonyhádi székely bál.

Fotó: Makovics Kornél

Az esemény megnyitóján az államtitkár méltatta a 2020-ban 31. alkalommal megrendezendő Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivált, amelynek augusztus első hetében ad otthont Bonyhád. A fesztivált 1997-től az egykor Bukovinában élt népcsoportok országaiban, Magyarországon, Lengyelországban, Ukrajnában és Romániában rendezik meg. A programsorozat lebonyolításáról szóló szerződést szombaton Bonyhádon írták alá a négy nemzetiséghez tartozó szervezetek képviselői, köztük Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke.

A bál előtt a nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttes adott műsort, az eseményre ezúttal Borszékről érkeztek vendégek Mikk József polgármester vezetésével.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Aki Szabadkát várossá tette

    Hétfőn Szabadkán felavatták Bíró Károly, a város egykori polgármestere a Radić fivérek utcában lévő egykori otthonának falán lévő emléktábláját.