Potápi: Kiemelten fontos, hogy erősítsük a diaszpórában élő gyermekek magyar identitástudatát - Külhoni Magyarok
Hírek

Potápi: Kiemelten fontos, hogy erősítsük a diaszpórában élő gyermekek magyar identitástudatát

“Kiemelten fontos, hogy megszólítsuk a diaszpórában élő gyermekeket, kialakítsuk, megőrizzük és erősítsük bennük a magyar identitástudatot” – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön az innsbrucki magyar főkonzulátuson az “Egységben a magyar diaszpóra” címmel megrendezett konferencián.


A párbeszédet elindító, hagyományteremtő céllal megtartott rendezvénynek a június 11-én átadott új innsbrucki főkonzulátus adott otthont, és az egybegyűlteket – a nyugat-ausztriai és dél-tiroli magyarok egyesületeinek képviselőit – Beke János főkonzul és Hervé-Lóránth Ervin kultúráért és diaszpóráért felelős diplomata köszöntötte.

Potápi Árpád János az eseményen szólt az elmúlt évek magyar nemzetpolitikai, illetve a – különös tekintettel az ausztriai – diaszpórában elért eredményeiről. Felidézte, hogy az Ausztriában élő magyarok egy része – Burgenlandban – őshonos magyar nemzeti kisebbség, másik részük pedig elsősorban az ’56-ban emigrációra kényszerültek, illetve leszármazottaik, továbbá az osztrák földön dolgozó magyarok alkotta diszpóra-közösség.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az eredményesen működő programok és pályázatok célja a kapcsolattartáson túlmenően a magyar identitástudat, a nemzeti közösséghez tartozás erősítése. A nemzetstratégiai programon belül pedig kiemelt fontosságúnak mondta az ország határain túl élő magyar gyermekek megszólítását, támogatását. Mint fogalmazott: e támogatás hétvégi magyar iskolák, anyanyelvi oktatás, ösztöndíjprogram, gyermek-, ifjúsági, sport- és cserkésztáborok keretében ölt testet.

Potápi Árpád János kiemelte: fontos, hogy a diaszpórában tevékenykedő egyesületek, szervezetek között jó együttműködés alakuljon ki, hogy hatékonyabban tudják közösségépítő munkájukat végezni, de szerinte ezen túlmenően az is lényeges, hogy “megmutassák magukat” a befogadó ország többségi társadalmának.

A politikus beszélt a koronavírus-járvány utáni Nemzeti Újrakezdés Program keretén belül a diaszpóráknak meghirdetett pályázatokról is. Elmondta, hogy e pályázatok fejlesztésekre és felújításokra szóló első szakasza már lezárult, de a második pályázati kiírás, amely programokat és rendezvényeket hivatott támogatni, még július 30-áig várja a jelentkezőket.
Szili Katalin miniszterelnöki megbízott videóüzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit, és sikereket kívánt a további munkájukhoz.

Potápi Árpád János kétnapos útjának során pénteken az olaszországi dél-tiroli tartományi parlament elnökével, Josef Nogglerral, Bolzano városának polgármesterével, Renzo Caramaschival és a dél-tiroli magyarok egyesületeinek vezetőivel találkozik. A megbeszélések témája a magyar diaszpóra-közösségek, illetve egyesületeik, valamint a helyi lakosság és politika közötti együttműködés lesz.

MTI

Kapcsolodó cikkek