Potápi: Ma egységes magyar nemzetről beszélhetünk - Külhoni Magyarok
Hírek Magyarország

Potápi: Ma egységes magyar nemzetről beszélhetünk

1956. november 4-ről is megemlékezett a Külhoni Magyar Ifjúságkutatás 2020 című műhelykonferencia megnyitóján, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet szervezésében Potápi Árpád János.


Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt mondta, 65 évvel ezelőtt, vasárnap hajnalban, az alvó Budapestre támadtak a szovjet tankok, és ez volt a kezdete a forradalom és szabadságharc vérbefojtásának. Ma, nekünk, magyaroknak nem kell az életünket áldoznunk azért, hogy szabadságban éljünk, nekünk gyakorlatilag csak a munkánkat kell végeznünk szorgalmasan és becsületesen. Azért, hogy a gyerekeink, unokáink egy normális, szabad, polgári Magyarországon tudjanak felnőni – üzente Potápi.

Itt az egész Kárpát-medence ifjúságáról van szó, a külhonban és a diaszpórában, mert az elmúlt több mint tíz év munkájának köszönhetően ma egységes magyar nemzetről beszélhetünk, és ez a fiatalság területén is így van – szögezte le a politikus.

„Programokat indítottunk az elmúlt években, amelynek köszönhetően a gyerekek, a fiatalok, egységes nemzetben gondolkodnak. Vagy egyre inkább, egyre többen egységes nemzetben gondolkodnak, legalábbis a mi célunk az, hogy egyre inkább így legyen. Többször említettem már ezeket a kutatási adatokat, amelyeket épp a kutatóintézet adott át a számunkra. A fiatalok 78 százaléka, ha jól emlékszem, járt már határon túl, közel kétharmaduk egy vagy még inkább több, hasonló korú fiatallal tartja a kapcsolatot. Ha ezekről a térségekről beszélünk, akkor nem érzik úgy, hogy egy másik kontinensen lévő területről, hanem tudják őket valahova kötni. A Határtalanul programban közel félmillió diák vett részt az elmúlt tíz évben, ezek mind, mind olyan eredmények, melyekre tudunk építeni, és sokkal jobb állapotokat feltételez a fiatalság körében, mint mondjuk húsz, vagy harminc évvel ezelőtt.”

Pannon RTV

Kapcsolodó cikkek