Potápi: Magyarország támogatja a FUEN létezését és működését - Külhoni Magyarok
Hírek

Potápi: Magyarország támogatja a FUEN létezését és működését

Magyarország támogatja az európai őshonos nemzeti kisebbségek védelmét és érdekvédelmét ellátó Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) létezését és működését – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a FUEN 65. Kongresszusának ünnepélyes megnyitóján az olaszországi Triesztben.

Potápi Árpád János szerint „mi, magyarok, tudjuk, hogy mi az a kisebbségi lét, mert már 101 éve annak, hogy az ország feldarabolása miatt a nemzet határai és az ország határai nem esnek egybe”. Az államtitkár szerint ezért „nekünk fontos az, hogy legyenek olyan nemzetközi szervezetek, amelyek az európai kisebbségek védelmét és érdekvédelmét ellátják”. Potápi szerint ilyen a FUEN is, ezért a magyar kormány támogatja a létezését és a működését.

Az államtitkár a beszédében elmondta: a FUEN olyan őshonos nemzeti kisebbségeket képvisel, amelyek kiemelt hangsúlyt helyeznek a „nemzet” és az „otthon” fogalmára. Az ilyen kisebbségek tagjai részére az otthonuk és nemzetük sajátos kapcsolatban áll egymással, és együttes védelmük egyben az önazonosságuk védelmét is jelenti.

Az államtitkár elismerését fejezte ki a szervezőknek, hogy a világjárvány miatti rendkívüli körülményekkel dacolva megszervezték a kongresszust.

Potápi szerint örvendetes, hogy a FUEN elnöke, Vincze Loránt európai parlamenti képviselő, akivel – mint mondta – nagyon jó, szoros együttműködésben tudnak dolgozni. Az államtitkár egyúttal gratulált Vincze Lorántnak, akit augusztus 20-án a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntettek ki.

Beszédében Potápi Árpád János emlékeztetett arra, hogyan bánt az Európai Bizottság (EB) a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezéssel, annak ellenére, hogy azt az Európai Parlament (EP) többsége, az Európai Bíróság, és több mint egymillió európai uniós állampolgár is támogatta. Potápi szerint mindezek ellenére az aláírásgyűjtés mégsem volt felesleges munka, mert általa az őshonos nemzeti kisebbségek kérdése eddig nem tapasztalt módon vált az európai vérkeringés részévé.

Aláhúzta, hogy a magyar kormány a FUEN-nel együtt az Európai Bíróság előtt folytatja a küzdelmet azért, hogy a kisebbségvédelmi kezdeményezésbe fektetett munka meghozza a gyümölcsét. Úgy vélekedett, hogy a magyar kormány a FUEN-nel együtt érvényt tud szerezni azoknak a rendelkezéseknek, amelyek tiszteletben tartják az őshonos nemzeti kisebbségek kulturális és nyelvi sokféleségét.

Kifejtette, hogy a világ és Európa folyamatosan változik: az értékrendek fölborultak, és amit egykor védtek, azt ma elhanyagolhatónak találják. A zsidó-keresztény kultúra érvényességét, a családok értékét egyre jobban relativizálják az EU-ban. Éppen ezért fontos, hogy legyen időtálló értékrenden alapuló jövőképünk. Ezt az értékrendet azok az őshonos nemzeti kisebbségek képviselik, amelyek megtanulták, hogyan éljék túl az embert próbáló történelmi időket. Az ilyen közösségek jövőképére lehet építeni – mutatott rá.

Az Európai Unió (EU) jövőjéről szóló, jelenleg is zajló konferenciasorozattal kapcsolatban az államtitkár rámutatott: lehetőségünk van arra, hogy ezt a jövőképet és az oda vezető utat az EU számára is fölvázoljuk. Magyarország is aktívan kiveszi a részét ebből, és üdvözli a FUEN erőfeszítéseit.

Annak a reményének adott hangot, hogy az EU döntéshozói számára világossá tudják tenni: a nemzeti önazonosság megőrzése és szabad kifejezése közös örökségünk lényegi része. Leszögezte, hogy ez nem szorítható háttérbe egy olyan Európában, amely a népképviselet és a kulturális sokrétűség elvein alapul.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány felelősséget visel a határokon túl élő magyar közösségekért, és kiemelten figyel arra, hogy a Magyarországon élő őshonos nemzeti kisebbségek hagyományaik, nyelvük és kultúrájuk megőrzésében sikeresek legyenek és céljaikat elérhessék. A kormány célja, hogy mindenki a családjában és a szülőföldjén tudjon boldogulni.

A FUEN kongresszusának megnyitóján beszédet mondott Roberto Dipiazza, Trieszt város polgármestere, Vincze Loránt, a FUEN elnöke, EP-képviselő, Janez Jansa szlovén miniszterelnök, Massimiliano Fedriga, Friuli-Venezia Giulia tartomány szenátusának elnöke, valamint Helena Jaklitsch, a külföldön élő szlovénekért felelős miniszter.

MTI

Kapcsolodó cikkek