Pro Architectura-díj a főkonzulátus rekonstrukciójáért - Külhoni Magyarok
Hírek

Pro Architectura-díj a főkonzulátus rekonstrukciójáért

Magyarországon kihirdették a 2020-as Pro Architectura-díj nyerteseit, melyek között az építészeti alkotás kategóriában díjban részesültek Nagy Márton Kálmán, Falvai Balázs és Török Dávid építészek is a Lendvai Magyar Főkonzulátus épületének rekonstrukciójáért, tette közzé az Építészeti Fórum.

A Pro Architectura-díjat a magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában és az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért, valamint a nemzeti építészetpolitika céljai érdekében elért kiemelkedő eredményekért adományozzák. A díjat héttagú szakmai bírálóbizottság javaslata alapján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter adományozza.

Az évente legfeljebb tíz adományozható díjhoz egymillió forint összegű pénzjutalom is jár. A díjazott építészek – a belsőépítészet Szokolyai Schwendtner Gábor, Imre Katalin munkája – a valamikori alsólendvai takarékszövetkezet 1884-ben épült, már szinte egészen lepusztult épületét építették át. A rekonstruált, de egyidejűleg új, kortárs elemeket hordozó épületet 2018 márciusában adták át.

Népújság

Kapcsolodó cikkek