Rákóczi Szövetség: több mint kilencezer kisdiák részesül ösztöndíjban - Külhoni Magyarok
Hírek Magyarország

Rákóczi Szövetség: több mint kilencezer kisdiák részesül ösztöndíjban

A Rákóczi Szövetség szeptemberben több mint kilencezer külhoni magyar iskolakezdő kisdiákot köszönt ösztöndíjjal és iskolatáskával Kárpát-medencei hálózatán keresztül.

A szövetség pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint több mint félezer településen adják át külhoni magyar iskolakezdő gyermekek családjának a több száz anyaországi települési önkormányzat magyar iskolaválasztást elismerő ösztöndíját. Ezzel is szeretnék megköszönni a szülőknek azt a felelős döntést, hogy gyermeküknek a szülőföldjükön magyar iskolát választottak.

A határon túli területeken a magyar iskolaválasztás egyet jelent a magyar nyelv, a kultúra és a közösség fennmaradásával, és nem utolsósorban az egyén többlettudásával és jobb érvényesülésével – írták.

Az iskolaválasztást elismerő ösztöndíjat és az iskolatáskát a Felvidéken mintegy 3600, Kárpátalján csaknem 2000, a Vajdaságban 1300, Erdélyben és a Partiumban – Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Arad, Temes, Fehér, Hunyad, Szeben megye, Torda és Dés régiója – több mint 2000 iskolakezdőnek, valamint 200, magyar oktatásban részesülő moldvai csángó gyermeknek adják át.

Az iskolakezdők köszöntése szombaton a szlovákiai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségén, a zsigárdi református templomban veszi kezdetét.

MTI

Kapcsolodó cikkek