Román útügyi hatóság: Orbán Viktor és Ludovic Orban jelenlétében avatják fel az új sztrádaszakaszt - Külhoni Magyarok
Hírek

Román útügyi hatóság: Orbán Viktor és Ludovic Orban jelenlétében avatják fel az új sztrádaszakaszt

Várhatóan szeptember 4-én Magyarország és Románia miniszterelnökének jelenlétében avatják fel a határhoz vezető, Bihar–Bors autópálya-szakaszt és az új határátkelőt – nyilatkozta a Digi24 televíziónak Ovidiu Barbier, a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) igazgatóhelyettese.

„Jelenleg kormányszinten zajlik az egyeztetés a két ország között annak érdekében, hogy Borsnál megnyíljon az új, Bors II-nek nevezett, a személy- és teherforgalom számára is elérhető határátkelő. Mindkét menetirányban tíz-tíz sávos lesz az átkelő, amelyet várhatóan szeptember 4-én nyitnak meg a két ország miniszterelnökének jelenlétében” – fogalmazott a televíziónak az illetékes.

Mint ismeretes, a CNAIR 2018 decemberében írta alá a szerződést az észak-erdélyi autópálya határ menti szakaszának kivitelezésére, a munkálatok értéke 134 millió lej. A Bihart Borssal összekötő 5,35 kilométeres sztrádaszakasz építése tavaly áprilisban rajtolt el, azóta pedig rendszerint jó példaként emlegették a kivitelezőt.

A nagyváradi Trameco vállalat már júliusban elkészült a munkálatokkal, ám már akkor tudni lehetett, hogy a 2020-as esztendő első befejezett romániai autópálya-szakaszát csak ősszel nyitják meg a forgalom előtt, amikor elkészül az átkelő is a román–magyar határon.

Magyar oldalon a korábbi bejelentések szerint augusztus közepére meglesz minden engedély az M4-es autópálya 29,5 kilométeres Berettyóújfalu–Nagykereki országhatár szakaszának átadásához. Mint ismeretes, korábban megmosolyogtatóan vázolta a sztrádaépítési „versenyt” a román közlekedési miniszter: Lucian Bode tárcavezető februárban úgy fogalmazott, a „történelemben először” fog előfordulni, hogy a magyar fél előtt érnek a határra egy – az új magyarországi aszfaltcsíknál több mint ötször rövidebb – sztrádaszakasszal.

Egyébként Ovidiu Barbier a Digi24-nek azt is elmondta, hogy szintén szeptemberben nyitják meg a forgalom előtt az észak-erdélyi autópálya Radnót és Maroskece közötti 18 kilométeres szakaszát.

A CNAIR igazgatóhelyettese szerint a munkálatok 99,5 százalékával elkészültek. Az illetékes ígérete szerint idén a Torda–Szászsebes-sztrádán is átadnak egy újabb, 17 kilométeres aszfaltcsíkot, így 2020-ban alig több mint 40 kilométernyi autópályával gazdagodunk.

Tavaly csaknem ugyanennyi, 43 kilométernyi autópálya-szakaszt adtak át Romániában, a dél-erdélyi sztrádán Lugos és Déva között.

Krónika

Kapcsolodó cikkek