Sakkpalota: egy játék, melynek helye van az iskoláinkban! - Külhoni Magyarok
Felvidék Hírek

Sakkpalota: egy játék, melynek helye van az iskoláinkban!

A gondolkodás, a képességfejlesztés, valamint a közös nyelv és élmény a központi elemei a Sakkpalota elnevezésű oktatási programnak. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával szakemberek vezetésével létrejött pedagógusok számára irányzott képzés október 2-án kezdődött el. Az online térben közel száz felvidéki és erdélyi pedagógus kapcsolódott be.

Mint az online megnyitón Farkas Andrea, a Sakkjátszótér program programvezetője megjegyezte: a sakk összeköt bennünket.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága immár harmadik éve szervezi meg a sakkjáték elsajátítására irányuló képességfejlesztő oktatási programját. Idén Kárpát-medence-szerte az óvodai pedagógusok mellett az alapiskolás tanárok is csatlakozhattak a programhoz. Az óvodai pedagógusok számára Sakkjátszótér címmel folyik a program, míg az alapiskolás pedagógusoknak most először indították el a Sakkpalota képzési lehetőséget.

Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke rövid köszöntőjében üdvözölte a magyar kormánynak a külhoni magyar közösségek támogatására irányuló tevékenységét.

Mint jelezte: a romániai magyar óvodákban nagy sikert aratott a program a pedagógusok körében.

A készségfejlesztés mellett a tapasztalatcsere és az ismerkedés szempontjából is nélkülözhetetlenek a Kárpát-medence-szerte megvalósuló programok.

Az itthoni megmaradásunkat és szakmai fejlődésünket erősítik az ilyen programok – fejtette ki végezetül.

„Minőségi oktatás és innovatív iskolák megalapozása az egyik célja a szövetségünknek, ezért is üdvözöljük a most induló programot” – kezdte köszöntőjében Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének vezetője. A sakk nem csupán egy elismert játék, hanem a személyiség fejlesztésének eszköze, mely megtanít a koncentrált figyelemre, segít a síkban tájékozódni, fejleszti a szókincset, gazdagítja a gondolkodást.

„Ha egy játéknak ennyi hozadéka van, akkor helye van az iskolában. A mi dolgunk annyi, hogy nyissunk neki ajtót, hogy kopogtatnia se kelljen” – szögezte le az SZMPSZ elnöke.

A program fő célkitűzéseit foglalta össze Hajnal Virág, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Nemzetpolitikai Stratégiai Tervező és Tájékoztatási Főosztálya vezetője. Elmondta, a közösségi értékteremtés célja a most induló program. Kiemelte, hogy a program zökkenőmentes lebonyolításában a külhoni magyar pedagógusszövetségekre támaszkodhatott az államtitkárság.

„A közös képzések egyik legjelentősebb hozadéka a közös pont, a közös nyelv, melyet a programokban résztvevő Kárpát-medencei magyar pedagógusok értenek” – fogalmazott a főosztályvezető.

A program előzményeiről Polgár Judit, sakknagymester szólt. A program 2013-ban indult el, és a módszer három részre osztható: a Sakkjátszótér az óvodás korcsoportot célozza meg, a Sakkpalota az alapiskolák alsó tagozatosainak szól, s most kerül bevezetésre a Sakktesi program.

Mint elhangzott, a Sakkpalotával van a legnagyobb tapasztalatuk, eddig mintegy kétezer pedagógus vett részt a képzéseken. Az elmélet mellett a gyakorlati alkalmazásra is összpontosítanak a képzéseken. Az iskolai közegen túl a hétköznapi életben való érvényesülést segítheti a program.

A szombati online képzés Sándor Csilla Judit illetve Huszti Erika szakmai vezetése mellett zajlik a Kárpát-medencei magyar pedagógusok részére.

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek