Semjén Zsolt: a honosítás maga a történelem - Külhoni Magyarok
Hírek

Semjén Zsolt: a honosítás maga a történelem

A koronavírus-járvány elleni védekezést értékelték és megemlékeztek a kedvezményes honosítás szabályainak tíz évvel ezelőtti elfogadásáról hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

Semjén Zsolt (KDNP) elmondta, hogy a tíz évvel ezelőtt elfogadott kedvezményes honosítási törvénynek köszönhetően a Kárpát-medencében 940 ezren tettek állampolgársági esküt, míg a diaszpórában 160 ezren kapták meg a magyar állampolgárságot, azaz 1,1 millióan váltak „nemzettársainkból honfitársainkká”. Elmondta, a kifejezett közigazgatási magyarellenességtől, illetve a 2004. decemberi „lelki Trianont” okozó népszavazástól jutottak el idáig. Megjegyezte, meg kellett küzdeniük néhány kevésbé baráti utódállam ezerféle támadásával, ellenséges titkosszolgálatok dezinformációs aknamunkájával, amiben néhány itteni újságíró is dicstelen szerepet játszott.

Kitért arra, hogy megtízszerezték a külhoni magyarok költségvetési támogatását. Paradigmatikus jelentőségűnek nevezte a határon túlra menő, hatalmas összegű gazdaságfejlesztési expanziót. „Száz évig hátrány volt, ha valaki magyar, legfőbb ideje, hogy végre előny legyen” – mondta, úgy összegezve: ez így együtt – az asszimiláció megállításának, sőt megfordításának az esélye – a Trianonra ma adható reális válasz. Az életben sok minden múlandó, a honosítás műve maga a történelem – fogalmazott.

Orbán Balázs válaszában a többi között arról beszélt, hogy az elmúlt tíz év minden riogatást, félelmet megcáfolt akár a kettős állampolgársággal, akár a külhoni választás lebonyolításával kapcsolatban. A magyar kormány minden magyart megvéd és ezt sikeresen meg is tette, legyen az egy közösség joga, vagy az új állampolgárok adatai – közölte.

Demokrata

Kapcsolodó cikkek