Soós Anna marad a Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának vezetője - Külhoni Magyarok
Hírek

Soós Anna marad a Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának vezetője

Ismét Soós Anna matematikust választotta vezetőjévé a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozata – tudatta a tanintézet hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A tagozatvezetői tisztségre kiírt választáson a tisztséget jelenleg is betöltő Soós Anna Markó Bálint biológussal és Molnár-Kovács Zsolt történésszel versenyzett. A 379 főállású tanár és diákképviselő közül 284-en adták le szavazatukat, közülük 194-en Soós Annát támogatták, aki immár harmadszor nyerte el a magyar tagozat bizalmát.

A tagozat arról is döntött, hogy Soós Anna mellett Markó Bálintot jelöli az egyetem vezetőségébe.

Soós Anna az MTI-nek elmondta: az egyetemen a kilenc rektorhelyettesi tisztség közül kettő illeti meg a magyar tagozatot. A két rektorhelyettes adminisztratív feladatokat kap, és egyikük a magyar tagozatért is felel.

Az egyetemen kialakult szokásjog szerint a megválasztott rektor a magyar tagozat választottait nevezi ki a magyar tagozatot megillető rektorhelyettesi tisztségekbe.

Az egyetemen kedden tartják a szenátus tagjainak a választását. A 103 tagú szenátusban 18 oktatói, és 6 diákszenátori tisztség illeti meg a magyar tagozatot. A tanintézet rektori tisztségét január végéig lehet megpályázni. Az új rektort március 3-án választják titkos szavazással. Ioan Aurel Pop jelenlegi rektor – akit 2018-ban a Román Akadémia elnökévé is megválasztottak – a törvény szerint nem pályázhat újabb mandátumra.

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Románia legrégebbi, legnagyobb és legjobbnak minősített felsőoktatási intézménye.

Az egyetemen jelenleg 44 ezer diák tanul, közülük 6500-an magyar tagozaton. Magyar nyelven 70 alapképzésen, és 48 mesteri képzésen lehet tanulni.

A BBTE a Báthory István erdélyi fejedelem által 1581-ben akadémiai rangra emelt jezsuita iskolát és az 1881-ben létesített Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetemet is elődjének tekinti. Mai neve és szerkezete a magyar tannyelvű Bolyai Tudományegyetem és a román tannyelvű Babeș Tudományegyetem 1959-es egyesítésével alakult ki.

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen – a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemtől (MOGYE) eltérően – sikerült életbe léptetni a 2011-ben elfogadott oktatási törvény előírásait, amelyek viszonylagos önállóságot biztosítanak a magyar tagozatnak.

MTI

Kapcsolodó cikkek