Soós Zoltán ha kell, Dorin Floreával is együttműködne, de a magyar jelölt nem akar „sötét forgatókönyveket” - Külhoni Magyarok
Hírek

Soós Zoltán ha kell, Dorin Floreával is együttműködne, de a magyar jelölt nem akar „sötét forgatókönyveket”

Marosvásárhely és nagyvárosi övezetének lakossága érdekében Soós Zoltán akár Dorin Floreával is megpróbálna együttműködni. Ezt a magyar szervezetek által támogatott független polgármesterjelölt arra a kérdésünkre közölte, hogy milyen kapcsolatot létesítene a város jelenlegi elöljárójával, ha utóbbi elnyeri a megyei tanács elnöki tisztségét.

Ugyanis mint néhány napja nyilvánossá vált, a regnáló elöljáró már nem pályázik egy hatodik mandátumra, inkább a megyei tanácsot készül „bevenni”. Én végezném a dolgomat, nem keresném a konfliktust. Együttműködés párti vagyok, még akkor is, ha az utóbbi húsz évben senkinek nem sikerült együttműködnie Floreával” – fejtette ki Soós Zoltán, hozzáfűzvén, hogy a jelenlegi polgármester úgynevezett visszalépése arra utal, hogy ellenfele nem vállalná fel az esetleges vereséget.

Soós ugyanakkor úgy véli, amennyiben a megyei választásokon Florea „ráverne” az előbbi által sokkal esélyesebbnek és rátermettebbnek tartott Péter Ferencre, „a megyét is ugyanúgy tönkretenné, akár a várost.”

Soós Zoltán a legsötétebb forgatókönyvnek nevezte Dorin Florea esetleges győzelmét.

Felvetésünkre, hogy elméletileg volna ennek sötétebb változata is – mégpedig ha ő nem nyeri el Marosvásárhely polgármesteri székét, Florea viszont megyeelnökként egyik napról a másikra a múzeumnál közvetlen felettesévé válna –, Soós kijelentette, hogy ő nem távozna az intézmény éléről. Az RMDSZ politikusa egyébként kettős győzelemmel számol: a sajátjával és az újrázni készülő Péter Ferenc jelenlegi megyeelnökével.

Szerdai sajtótájékoztatóján Soós Zoltán arról is beszélt, hogy amennyiben legalább neki sikerül ellenfeleit maga mögé utasítania, ha nem is egyik napról a másikra, de véget vetne a kélt évtizede tartó „pusztításnak.” A városkassza kezelésében az otthonról hozott modellt alkalmazná.

Édesanyám megtanított, hogy kétféleképpen lehet pénzt szerezni: vagy megkeresem, vagy visszafogom a költekezéseket” – mondta. Ennek fényében a város költségvetését az igényeknek megfelelően állítaná össze, megakadályozva a pazarlást. Ugyanakkor a városháza körüli pénzügyi korrupciót is felszámolná.

Ebben Szabó Árpád tanácsosjelölt is megerősítette: a közgazdász, egyetemi oktató szerint a polgármesteri hivatal mindenekelőtt egy anyagi átvilágításra szorul. Az átláthatóság fontosságát hangsúlyozta Szilágyi Nándor pályázati szakértő is.

Florea megérti „sok magyar frusztráltságát”, ezért magát ajánlja

„Megértem sok magyar frusztráltságát amiatt, hogy milyen jelöltet ajánlanak nekik. Nem akarok sót szórni a sebre, de…” – kezdte első kampányvideóját Marosvásárhely jelenlegi polgármestere, Dorin Florea, aki hivatalosan is bejelentette, indul a Maros megyei önkormányzat elnöki tisztségéért. A megyei önkormányzat épülete előtt készült videóban Florea többek között arról beszél, hogy a magyarok többet érdemelnek, olyan megyei tanácselnökjelöltet, aki fontosnak tartja az egyházakat és az iskolákat, olyan jelöltet, akinek konkrét tervei és elképzelései vannak. Véleménye szerint ő megfelelő jelölt, mert érdekli Marosvásárhely és a megye lakosságának sorsa, ugyanakkor tudja, hogy Maros megye életében milyen fontos szerepet tölt be a megyeszékhely. „Ideje lenne, hogy a megyét olyan elnök vezesse, aki támogatja Marosvásárhelyt és a város terveit” – fogalmazott a búcsúzó polgármester.

A húsz éve Marosvásárhelyt vezető Florea független jelöltként indul, de a Victor Ponta által alapított Pro Románia támogatását élvezi. Személyes tanácsadója, Claudiu Maior pedig Marosvásárhely polgármestere szeretne lenni, a Pro Románia színeiben indul. Kettőjük indulásáról elsőként egy román helyi napilapban megjelent választási reklámból értesülhettek a város és Maros megye lakói. Ott Floreának magyar nyelvű szlogenje is volt: O alegere sigură/Egy biztos választás.

Egyébként Maros megye vezetői székét többen is megpályázzák a közelgő helyhatósági választásokon: újrázna a jelenlegi tanácselnök, az RMDSZ-es Péter Ferenc, de a tisztség elnyerését tűzte ki célul Cristian Chirteș, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Maros megyei elnöke is. A Népi Mozgalom Pártja (PMP) Daciana Mihaela Nateát indítja, a szociáldemokraták (PSD) jelöltje Vasile Gliga megyei pártelnök, illetve a Szabad Emberek Pártja is versenybe száll, ők Ovidiu Radian Vasut indítják. (Simon Virág)

Krónika

Kapcsolodó cikkek