Sportszercsomagokat kaptak a Maros megyei iskolások - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Sportszercsomagokat kaptak a Maros megyei iskolások

Maros megye 188 iskolájának adományozott sportszercsomagot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, hogy valamennyi iskolás sportolhasson és ahhoz megfelelő sporteszközt használhasson. Az adományokat szerda reggel a Sapientia EMTE koronkai kampuszánál, illetve Szovátán, a Domokos Kázmér Iskolaközpontban vették át az iskolák képviselői.

A Romániai Magyar Pedagógus Szövetség (RMPSZ) idén januárban azzal a kéréssel fordult a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságához, hogy az támogassa az erdélyi magyar iskolák testnevelésóráit, ugyanis a hosszú online tanítás során a testmozgás, az egészséges életmódnak e nélkülözhetetlen része nem számított prioritásnak – mondta a Székelyhonnak Horváth Gabriella, az RMPSZ Maros megyei elnöke, hozzátéve, hogy az erdélyi kezdeményezésből az egész Kárpát-Medencére kiterjedő program lett.

A sportszercsomagokkal a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága szeretné tovább erősíteni a sportnak, mint közösségi tevékenységnek a fontosságát – hangzott el a Maros megyei átadón, ahol az RMPSZ megbízásából a csomagok szétosztását koordináló Bajkó Ernő István arról beszélt, hogy fontos tudni, hogy a sporteszközök etikus gyártótól származnak, ahol nem foglalkoztatnak gyerekmunkásokat, jók a munkakörülmények és tisztességesek a bérek.

A labdák a legmagasabb gyártási minőségben készültek, egyedi arculattal, a nemzeti színek, az államtitkárság tematikus évének, a Nemzeti Újrakezdés Évének logója és az RMPSZ logója díszíti ezeket.

A csomagokat arányosan, oktatási szintenként osztották el, az elemi tagozaton a diákok létszámát osztották öttel, az általános szinten néggyel, a középiskolában 3,5-tel, mert ez esetben nagyobb a diákok ereje, és ezért nagyobb az eszközök elhasználódása.

Fotó: Székelyhon

A csomagok futball-, futsal-, kézi- és kosárlabdákat, ugróköteleket, megkülönböztető mezeket, labdatartó hálót, labdapumpát tartalmaznak.

A jelenlévő testnevelőtanárok közül többen is elmondták, nagy segítséget jelent a sportszercsomag, hiszen nem minden iskola van kellőképpen felszerelve, nem ritka, amikor a tanár egyik iskolából viszi magával a másik iskolába a labdát vagy a hálót. Ahhoz, hogy a gyerekek megfelelően fejlődjenek, hogy szeressék is a tornaórát, megfelelő sporteszközökre is szükség van – fejtették ki lapunknak az adományt átvevő tanárok.

Székelyhon

Kapcsolodó cikkek