Szabadkai projektekről tájékozódtak a tartomány Európai Ügyek Alapjának munkatársai - Külhoni Magyarok
Hírek

Szabadkai projektekről tájékozódtak a tartomány Európai Ügyek Alapjának munkatársai

A vajdasági helyi önkormányzatok helyzetét és lehetőségeit térképezik fel Vajdaság Autonóm Tartomány Európai Ügyek Alapjának igazgatója és munkatársai, akik pénteken Szabadkára is ellátogattak, s akiket dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke fogadott.

A találkozóra Aleksandar Simurdić, az Alap igazgatójának kezdeményezésére került sor, aki azért keresi fel személyesen az önkormányzatokat, hogy a különböző külső finanszírozási források lehívásának lehetőségeiről tájékoztassa őket, felkínálva számukra az Alap szakmai és operatív segítségét.

Kiemelte, hogy Szabadkának nagyon jó földrajzi, kulturális és gazdasági lehetőségei vannak a határokon átívelő közös pályázatok tekintetében és amellett, hogy már számos eredménye van a projekttevékenységekben, érdemes megcélozni további uniós forrásokat is, mert ezek rendelkezésre állnak.

Pásztor Bálint a közösségi oldalán számolt be a látogatásról kiemelve, hogy a két folyamatban levő IPA projektumukról tájékoztatta az Alap igazgatóját. Az OPTI-BIKE 2-nek (OPTI – BIKE project) köszönhetően 1.500 m kerékpárút épül Hajdújárás és Királyhalom között, az INPUTRANS célja pedig a teher- és utasszállítás fejlesztése a határmenti térségben, a különböző közlekedési módok integrálásával, a vasúti infrastruktúra fejlesztésével és a szállítás összehangolásával. A támogatási szerződés aláírása a szabadkai logisztikai központ ötletmegoldása, megvalósíthatósági tanulmánya és ötletterve kidolgozásának finanszírozására már megtörtént.

A találkozó alkalmával Vajdaság AT Európai Ügyek Alapjának igazgatóját a helyi önkormányzat és Szabadka valamennyi pályázati résztvevőjének jövőbeni támogatására kérte Pásztor Bálint a projektköltségek önrészének biztosítása tekintetében, ezek a projektek ugyanis kivétel nélkül mind a lakosság javát szolgálják, életfeltételeik javítása és a gazdasági lehetőségek kihasználása és előmozdítása révén.

Vajdaság Ma

Kapcsolodó cikkek