Szakmai továbbképzést és tehetséges pedagógusokat is támogat a pedagógusok szövetsége - Külhoni Magyarok
Hírek

Szakmai továbbképzést és tehetséges pedagógusokat is támogat a pedagógusok szövetsége

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a jelenlegi járványügyi helyzet ellenére folytatja a felvidéki magyar pedagógustársadalom támogatását, a tehetséggondozást, valamint a szakirányú ismeretek elsajátítását.

A szövetség több pályázatot is hirdetett a felvidéki magyar pedagógusok részére.

Alkotópályázat tehetséges pedagógusoknak

Ezek közül az egyik egy alkotópályázat melyre azon tanárok jelentkezését várják, akik hivatásuk gyakorlása mellett ecsettel, tollal vagy egyéb eszközzel valamely más területen is kiemelkedőt alkotnak.

Mint a pályázati felhívásban kiemelték:

„Lehetőséget kívánunk biztosítunk a képzelőerő, a kézügyesség, a kreatív hobbi megnyilvánulására, hogy az így teremtett alkotások mások számára is mintaként szolgáljanak.”

Pályázni műfaji megkötés nélkül az alábbi művészeti ágakban lehet: képzőművészet (festészet, grafika, szobrászat); iparművészet (agyagművesség, textilművészet – hímzés, csipkeverés, bábkészítés, batikolás, használati és dísztárgy készítése, ékszerkészítés, bőrdíszművesség, fa- és csontfaragás, tűzzománc, linómetszet stb.); fotó, modellezés, számítógépes grafika, montázs stb; irodalom (vers-, prózaírás); zeneszerzés; egyéb.

Mint írják, a pályázók elismerő oklevelet kapnak, a legjobbak értékes díjban részesülnek.  A beküldött munkákból terveik szerint a jövőben kiállítás készül. Jelentkezési határidő 2021. január 15-e. További részleteket az alkotópályázattal kapcsolatban ITT találnak.

Műhelymunka, szakmai tréning

A szövetség szeretne segítséget nyújtani a szlovákiai magyar pedagógusok és oktatási intézmények közötti hatékonyabb tudásmegosztásban, hogy ezzel is hozzájáruljon a tanári közösségek szakmai fejlesztéséhez.

Ennek érdekében felhívással fordulnak azon kreatív, innovatív pedagógusok, tantestületek felé, akik kezdeményezéseiket, szakmai tudásukat, gyakorlati tapasztalataikat, eredményeiket, jó gyakorlataikat szívesen megosztanák másokkal is rövid előadás, műhelymunka vagy szakmai tréning formájában.

„Teret kívánunk adni mindazon pedagógusok, tanári közösségek és fejlesztőműhelyek bemutatkozásának, akik és amelyek immár több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek az oktatás bármely területén és azoknak is, akik csak most teszik meg az első sikeres lépéseket ezen az úton” – emeli ki a felhívás.

Jelentkezőket az alábbi kategóriákban várják: Előadás (online) – módszertani bemutató, kutatási eredmény ismertetése, taneszköz bemutatása stb. 20 perces előadás keretében. Műhelymunka, gyakorlati műhelymunka a helyszínen 45-90 percben. Szakmai tréning, 1 napos szakmai foglalkozás (8 óra); 2 napos szakmai foglalkozás (12 óra) legalább 30 órás szakmai képzés.  Jelentkezési határidő december 15-e. További részletek ITT olvashatóak.

Kisrégiós szakmai képzések

Mindamellett a magyar oktatási intézmények részére tantestületen belüli, avagy kisrégióban megrendezésre kerülő szakmai továbbképzés szervezését is támogatja.

A pályázati felhívásra a Szlovákiában magyar nyelven oktató iskolák, óvodák jelentkezhetnek.  A szakmai képzés megrendezésének futamideje: 2020. október 1 – 2021. május 5. A jelen pályázaton felhasználható pénzügyi keretösszeg 4500 euró – olvasható a felhívásban. A jelentkezés határideje október 15-e. További információ ITT olvasható.

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek