Székely szabadság napja: sajtótájékoztatón beszéltek az autonómiaigényről - Külhoni Magyarok
Hírek

Székely szabadság napja: sajtótájékoztatón beszéltek az autonómiaigényről

Kolozsvári sajtótájékoztatón beszéltek Székelyföld autonómiája melletti elkötelezettségükről szerdán a székely szabadság napja egészségügyi okokból lemondott marosvásárhelyi megmozdulásának tervezett szónokai.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke felidézte: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején a bécsi udvar ördögi módon osztotta meg a történelmi Magyarország kisebbségeit és a magyarságot.

Úgy vélte: erre ma is van próbálkozás, hiszen román nacionalista civil szervezetek a román hatóságok közvetlen vagy hallgatólagos támogatásával szerveznek magyarellenes tüntetéseket Bukarestben és Sepsiszentgyörgyön. „Ne hagyjuk napjainkban, hogy a románokat és a magyarokat egymás ellen fordítsák” – jelentette ki a politikus.

Felidézte: 1849-ben már megkésettnek bizonyult Kossuth Lajos kormányzó és Nicolae Balcescu román forradalmár szegedi megegyezése. Az ott rögzített pontokat, amelyek a román nemzeti autonómia alapjait jelentették volna az akkori Magyarországon, a világosi fegyverletétel után már nem lehetett életbe léptetni.

„Mi is a megbékélés útján járunk, amikor az autonómiáért, a jogainkért harcolunk” – jelentette ki Tőkés László. Hozzátette: mind az EMNT, mind a Kárpát-medencei Autonómiatanács (KMAT) alapgondolata, hogy Trianonra az autonómia a válasz.

Az „európai nagyhatalmak és a Magyarország szétdarabolásából profitáló országok” azáltal tehetnék jóvá a száz éve történteket, ha a kisebbségekkel konzultálva biztosítanák számukra a kollektív jogokat és az autonómiák rendszerét a helyi sajátosságoknak megfelelően.
Tőkés László ugyanakkor szolidaritásáról biztosította a Spanyolországban bebörtönzött katalán szabadságharcosokat.

Luke Uribe-Etxebarria, a Baszk Nemzeti Párt szenátora felidézte a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetőinek hét évvel ezelőtti baszkföldi látogatását, a székelyek és a baszkok akkori kapcsolatfelvételét. A politikus jogosnak tartotta a székelyföldi autonómiatörekvéseket.

Megjegyezte: az autonómia hatékonyabb közigazgatást tesz lehetővé, a demokráciát és a jólétet szolgálja. Reményét fejezte ki, hogy a székely szabadság napján újabb lépést sikerül tenni Székelyföld területi autonómiája felé.

MTI

Kapcsolodó cikkek