Székely szabadság napja: szimpátiarendezvényt tartottak Budapesten - Külhoni Magyarok
Hírek

Székely szabadság napja: szimpátiarendezvényt tartottak Budapesten

Az erdélyi székely szabadság napjának szimpátiarendezvényét tartották meg kedden Budapesten, a Székelyföldért Társaság szervezésében.

Az eseményen Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke azt mondta, hogy újabb lendületet akarnak adni a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésnek, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) indított el. Fogytán az idő az egymillió aláírás összegyűjtéséhez – hangoztatta.

Ünnepelni jöttek, mert egy éve az SZNT „legyőzte” az Európai Bizottságot a jog eszközével – mondta, arra utalva, hogy hatévi pereskedés után sikerült elindítani a kezdeményezést. Németh Zsolt kijelentette, az aláírásgyűjtés arról szól, hogy az Európai Unió (EU) “ne olvassza be” a nemzeti régiókat, ne számolja fel a kulturális sokszínűséget.

Ne járuljon hozzá anyagilag ahhoz, hogy a régiók elveszítsék a sajátosságaikat – mondta Németh Zsolt, aki magyar régiónak nevezte egyebek mellett a Székelyföldet, a Csallóközt és a Vajdaságot. Az SZNT jelentősége felbecsülhetetlen – fogalmazott. A fideszes képviselő arról is beszélt, hogy a kezdeményezés támogatásában konszenzus van, ami említésre méltó a magyar politikában.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője szomorúnak nevezte, hogy Marosvásárhelyen nem lehetett megtartani a székely szabadság napját. Ez ugyanakkor emeli a budapesti esemény jelentőségét – vélekedett.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyes politikusok a magyarok elleni uszítással akarnak érvényesülni. „Az ilyen ügyekben nem annyira érzékeny az európai politikai elit” – jegyezte meg Keresztes László Lóránt. Bár az aláírásgyűjtés nem áll jól, meg tudjuk csinálni, hogy összejöjjön az egymillió szignó – jelentette ki az LMP-s képviselő.

Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja azt hangoztatta, hogy Székelyföld autonómiája nem sérti Románia területi egységét, sem állami szuverenitását nem sérti, és nincs ellentétben a román alkotmánnyal sem.

MTI

Kapcsolodó cikkek