Szent István-szobrot avattak a Kátai tanyán - Külhoni Magyarok
Hírek Vajdaság

Szent István-szobrot avattak a Kátai tanyán

Közelgő nemzeti ünnepünk alkalmából a Kishegyesi Kátai tanyán egy új Szent István szobrot avattak. A szobrot Szögi Rudolf szenttamási származású, jelenleg Kárpátalján élő szobrászművész készítette a Kishegyesi Értéktár Egyesület megrendelésére, Kátai Géza, a Kátai tanya tulajdonosának ötlete alapján.

A szoboravatón dr. Szőke Anna néprajzkutató, az Értéktár Egyesület elnöke emlékeztetett a történelmi tényekre, köztük arra is, hogy Szent István volt tulajdonképpen az az uralkodó, akinek a most itt élők sok minden mellett azt is köszönhetik, hogy egyáltalán itt élhetnek. A szentté avatott uralkodónak el kellett dönteni, hogy a visszahúzó erőknek, vagy a haladónak enged-e, és vállalnia kellett az ebből eredő konfliktusokat is.

Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, hogy az elmúlt ezer év alatt sok szempontból semmi sem változott: ma is az identitásunk megőrzéséért kell síkra szállnunk, és ennek során ma is meg kell vívnunk a mindennapi csatáinkat. Ritka történelmi pillanatnak nevezte a VMSZ elnöke a köztéri szoboravatókat és rámutatott arra, hogy idén két ilyen pillanat is volt: nemrég Szabadkán avatták fel Bíró Károly szobrát, most pedig Szent István szobrot avatnak Kishegyesen. Ritka történelmi pillanat adódott – mondta Pásztor. Majd hozzátette: pontosabban ritka történelmi alkalmat teremtettünk magunknak.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke emlékeztetett rá, hogy Vajdaságban ezen kívül még két köztéri Szent István szobor áll csupán.

Kátai Géza, a tanya tulajdonosa a szobor elkészítéséről beszélt. Az eseményen közreműködött Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének az elnöke, valamint Micsik Béla hitoktató és népzenész pedig tárogatón játszott. A himnusz a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ énekkara tolmácsolásában hangzott el. A történelmi egyházak képviseletében Ft. Brasnyó Ferenc esperes plébános és Orosz Attila bácskai református esperes szentelte fel a szobrot.

Az ünnepségen az MNT és a VMSZ tisztségviselői és jeles közéleti személyiségek mellett megjelent Deli Andor EP képviselő, Marko Lazić, Kishegyes polgármestere és Sárközi István a képviselő-testület elnöke is.

Vajdaság Ma

Kapcsolodó cikkek