Szeptemberben a megszokottól eltérően tartják meg a Vásárhelyi Forgatagot - Külhoni Magyarok
Hírek

Szeptemberben a megszokottól eltérően tartják meg a Vásárhelyi Forgatagot

Az iskolakezdés előtti hétvégén szervezik meg idén a marosvásárhelyi magyarság legnagyobb kulturális rendezvényét, a Vásárhelyi Forgatagot. A családi-, és gyerekprogramokra, a sportrendezvényekre is a megszokott formában számíthatunk, és idén a marosvásárhelyi, illetve a környező települések művészeire fókuszál a rendezvény. A fokozódó koronavírus-járvány nyilván sok mindent felülírhat.

A vonatkozó jogszabályok előírásainak megfelelve, a megszokottól eltérő fesztivált szervez idén a marosvásárhelyi magyaroknak a Vásárhelyi Forgatag csapata szeptember 11-13. között. A nyolcadik kiadásban újdonságnak számít többek között az is, hogy idén Soós Zoltán helyett – aki Marosvásárhely polgármesteri tisztségére pályázik – Pál Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház gazdasági igazgatója veszi át a fesztiváligazgatói szerepet – tájékoztatta a sajtó képviselőit Portik Vilmos főszervező kedden délelőtt a Teleki Téka udvarán. Ugyanakkor Molnár Imola programfelelős is kap egy „társat” Molnár-Sántha Ágnes személyében, aki az első négy fesztiválon a családi programok lebonyolításáért felelt.

Létszámkorlátozás, regisztráció

Pál Attila bevallása szerint óriási felelősségként éli meg a fesztivál megszervezését a járványügyi intézkedések közepette, de „óriási vagányságnak” is tartja, hogy mindezek ellenére, mégis lesz Vásárhelyi Forgatag ebben az évben is. Szervezési újdonság, hogy a marosvásárhelyi színházzal és filharmóniával közösen új produkciókat mutatnak be a Forgatagon, amelyeket a kulturális intézmények majd a saját repertoárjaikba is beleépítenek – tudtuk meg a fesztiváligazgatótól.

A programokra ugyanúgy készülnek, mint eddig, azaz biztosan számíthatunk a családi- és gyerekprogramokra, a sportrendezvényekre is, de a kézműves vásár sorsa bizonytalan. Sőt, néhány új produkciót is láthat a közönség, és a Duna Művészegyüttes fellépésére is számítanak a szervezők, de a hatályban lévő jogszabályoknak megfelelve valószínűleg létszámkorlátozásra, előzetes regisztrációra lehet számítani – tájékoztatta a sajtót Molnár-Sántha Ágnes. Hozzátette, a szűkebb szabású kulturális programok és a kerekasztal-beszélgetések helyszínéül a Teleki Téka – amellyel már az első kiadás óta együttműködnek a szervezők – udvara fog majd szolgálni. A többi rendezvény pontos helyszínéről még nem tudtak nyilatkozni ennél részletesebben, de az biztos, hogy több kisebb helyszínre lehet számítani, nem pedig egy nagy központira.

Kiviszik a lakótelepekre is

A Vásárhelyi Forgatag idei első partnere a Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, amelytől egy kulturális pályázat keretében 41 ezer lej értékű vissza nem térítendő támogatást nyertek el, amelyet teljes egészében a helyi művészek honoráriumára, produkcióira fordít a Vásárhelyi Forgatag csapata – számolt be a sajtónak Pál Attila fesztiváligazgató. Nem a polgármesteri hivatal lett szelídebb idén, hanem egy pályázatot nyújtottunk be a kulturális projektekért felelős osztályhoz, és az elnyert összeget a marosvásárhelyi és környékbeli művészekre költjük – tette hozzá Portik Vilmos, aki azt is reméli, hogy a szeptemberre tervezett helyhatósági választási kampány miatt az önkormányzat sem tesz keresztbe a szervezőknek a rendezvényhelyszínek kiválasztásakor.

A „vásárhelyibb jelleg” miatt azt is tervezik, hogy a lakótelepekre is kiviszik a Forgatagot, vagyis sokkal több flashmobra, kisebb koncertre lehet majd számítani szerte a városban.

Kapcsolodó cikkek