Szerbiai választások - A VMSZ-nek várhatóan ismét lesznek államtitkárai a szerb kormányban - Külhoni Magyarok
Hírek

Szerbiai választások – A VMSZ-nek várhatóan ismét lesznek államtitkárai a szerb kormányban

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a következő négy évben is a kormánykoalíció részét fogja képezni országos, vajdasági és önkormányzati szinten is – jelentette ki Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke szerdán, miután a kormányalakítási tervekről tárgyalt az államfővel.

Mint mondta, a VMSZ továbbra is államtitkári szinten kíván részt venni a belgrádi kormány munkájában, arról azonban egyelőre nem esett szó, hogy mely minisztériumokban töltenének be pozíciókat a VMSZ politikusai.

Pásztor István közölte, hogy az utóbbi hat évben sikeres volt a VMSZ és az Aleksandar Vucic államfő vezette Szerb Haladó Párt koalíciója, ezért szeretnék folytatni a közös munkát. Az együttes munkáról koalíciós szerződés is készül a következő néhány hétben.

A vajdasági tartományi képviselőházban – ahol az eddigi hat helyett tizenegy képviselője lesz a VMSZ-nek – a megállapodás értelmében továbbra is Pásztor István tölti be a házelnöki pozíciót, a tartományi kormányban pedig szintén lesznek politikusai a magyar pártnak.

A június 21-i parlamenti választáson a Vajdasági Magyar Szövetség történelmi sikert ért el, majdnem három évtized után ismét kilenc képviselőt tudott bejuttatni a 250 fős törvényhozásba. Erre korábban csak akkor volt példa, amikor csupán egyetlen magyar párt létezett a Vajdaságban, és a magyar nemzeti közösség létszáma is legalább százezerrel magasabb volt, mint most. Az előző ciklusban a legnagyobb délvidéki magyar pártot négy politikus képviselte a belgrádi parlamentben, illetve négy államtitkár dolgozott a különböző minisztériumokban.

MTI

Kapcsolodó cikkek