Szijjártó: Az EBESZ kisebbségi főbiztosa látja a magyar nemzeti kisebbséget érintő jogsértéseket - Külhoni Magyarok
Hírek

Szijjártó: Az EBESZ kisebbségi főbiztosa látja a magyar nemzeti kisebbséget érintő jogsértéseket

A kazah-magyar együttműködés jól érzékelteti, hogy miért és hogyan lett sikertörténet Magyarország 11 évvel ezelőtt elkezdett, keleti irányú nyitása – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a kazah fővárosban kazah hivatali partnerével közös sajtóértekezletén.

Közölte, a két ország kapcsolatát a kölcsönös tiszteletre alapozza, és nem akar foglalkozni egymás kioktatásával, nem szól bele egymás belügyeibe. A gazdasági és vállalati együttműködéshez szükséges intézkedéseket helyezik fókuszba, és ebből mindkét ország gazdasága sokat profitált az elmúlt időszakban – tette hozzá.

A nemzetközi együttműködés jelentősége soha nem volt olyan nagy, mint most, a koronavírus-világjárvány idején, s míg a világkereskedelmi forgalom értéke a járvány miatt tavaly kilenc százalékkal csökkent, Magyarország 58 százalékkal tudta növelni exportjának értékét Kazahsztánba, amely így meghaladta a 165 millió dollárt. Ez a növekedés alapvetően abból fakadt, hogy a magyar gyógyszeripari exportot a duplájára, az élőállat kivitelét pedig a háromszorosára növelte az ország – fejtette ki Szijjártó Péter.

Az Eximbank 170 millió dolláros hitelkeretet nyitott Kazahsztánban annak érdekében, hogy a magyar és a kazah vállalatok együttműködését még aktívabbá lehessen tenni, és kedden a bank képviseletet nyit Nur-Szultanban – mondta.

„Az elmúlt időszakban számos magyar külpiaci sikernek lehettünk tanúi a kazah piacon” – jelentette ki a miniszter. A Richter immár 98 gyógyszert forgalmaz, és az idén 24 millió dollárnyi forgalomra számít Kazahsztánban, több mint száz alkalmazottal minden kazah régióban jelen van, és a 18. helyen áll a piaci részesedésben. A Heller-Forgó-féle hűtőberendezés szabadalmát birtokló magyar cég, az Enexio egy négymillió dolláros program keretében épít erőművi hűtőrendszert Kazahsztánban. Folyamatos a magyar szarvasmarha-kiszállítás, megindult a magyar kukoricavetőmag-előállítás ott. Ezenkívül előkészítés alatt állnak a nur-szultani kórházakba szállítandó ágyak, és a kazah értéktőzsde fejlesztésében is nagyon komoly magyar pénzügyi szakmai részvétel volt az elmúlt években.

Magyarország csatlakozni szeretne az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz, hogy újabb pénzforrásokat tudjon elnyerni magyar cégek számára az eurázsiai piacokon való még sikeresebb szerepléshez. Ebben támogatja Magyarországot a kazah kormány – mondta.

Hozzátette, a Wizzair júniusban újraindítja járatait Budapest és Nur-Szultan között, de tervezi egy olyan járat beindítását is Budapest és Peking között, amely útközben leszállna Nur-Szultanban.

A miniszter szerint oktatási területen is nagyot lépett előre a két ország, a kazah diákok számára a magyar felsőoktatásban felajánlott 250 helyre az idén már 1484 hallgató pályázott. Így már több mint ezer kazah hallgató tanul majd magyar egyetemeken. Kedden a legjelentősebb kazah egyetemen, a nur-szultani Eurázsiai Egyetemen megnyitják a magyar lektorátust, és szeptembertől megindul ott a magyar nyelv oktatása – közölte.

Kifejtette, az eurázsiai kapcsolatok fejlesztése egyértelműen európai érdekké vált, és ebben Közép-Ázsia fontos szerepet játszik, ezen belül pedig Kazahsztán az egyik főszereplő. Ezért Magyarország minden erejével támogatja az Európai Unió és Kazahsztán együttműködésének fejlesztését, és elkötelezettek a vízumkönnyítés mellett.

Magyarország üdvözli, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa lett a korábbi kazah külügyminiszter, Kairat Abdrahmanov, aki rendkívül korrekten áll hozzá feladatához a kárpátaljai magyar közösség szempontjából, érti a kárpátaljai folyamatokat. Látja a magyar nemzeti kisebbséget érintő folyamatos jogsértéseket – mondta Szijjártó Péter.

Muhtar Tileúberdi kazah külügyminiszter a sajtóértekezleten kijelentette: Magyarország közeli szövetségese Kazahsztánnak, és az egyetlen ország Közép és Kelet-Európában, amely egyúttal stratégiai partnere. „A két nép testvér, és a kipcsakok Magyarországon találtak menedéket” – jelentette ki. „Államaink között nincsenek nézeteltérések, és a legfontosabb nemzetközi kérdésekben álláspontunk egybeesik” mondta.

Magyarország támogatja Kazahsztán minden kezdeményezését a nemzetközi porondon, ami kedvező feltételeket teremt a kapcsolatok fejlődéséhez – tette hozzá.

Tileúberdi megköszönte Magyarországnak, hogy a járvány kezdetén segített 400 kazah állampolgárnak hazatérni, valamint, hogy a Richter Gedeon gyógyszergyár decemberben humanitárius segítséget nyújtott Kazahsztánnak.

MTI/kulhonimagyarok.hu

Kapcsolodó cikkek