Szijjártó az ukrajnai önkormányzati választásokon való részvételre kérte a kárpátaljai magyarokat - Külhoni Magyarok
Hírek

Szijjártó az ukrajnai önkormányzati választásokon való részvételre kérte a kárpátaljai magyarokat

Az október 25-i ukrajnai önkormányzati választásokon való részvételre kérte a kárpátaljai magyarokat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Beregszászon, azon a sajtótájékoztatón, amelyet Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével megbeszélésüket követően közösen tartottak.

Mint fogalmazott, az ukrán belügyekbe való beavatkozási szándék nélkül kéri a Kárpátalján élő magyarokat erre, mert ha ezt nem teszik, akkor elveszítik a lehetőségét annak, hogy befolyásuk legyen jövőjükre, közösségükre és lakóhelyük jövőjére.

Arra is kérte a kárpátajai magyarokat, hogy megyei szinten az egyetlen magyar listára, a KMKSZ listájára szavazzanak, és „teremtsék meg a lehetőségét annak, hogy a mostani ciklushoz hasonlóan erős képviselete legyen a kárpátaljai magyarságnak a megyei tanácsban”. A többi helyi önkormányzat vonatkozásában is arra kérte a magyar kisebbséghez tartozókat, „tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a magyar jelöltek, vezetők és képviselők a következő időszakban az eddigiekhez hasonlóan dolgozhassanak a saját közösségeik jövője és fejlesztése érdekében”.

Hangsúlyozta ugyanakkor: a magyar fél abban érdekelt, hogy Ukrajna és Magyarország között jószomszédi viszony alakuljon ki. „Mi a kárpátaljai magyarokra úgy tekintünk, mint olyan közösségre, amely összeköti Ukrajnát és Magyarországot, a magyar és az ukrán nemzetet. Minél erősebb a kárpátaljai magyar közösség, minél erősebb a kárpátaljai magyarok érdekképviselete, annál erősebb ez az összekötő kapocs a két nemzet és a két ország között” – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter elmondta: Brenzovics László a KMKSZ nevében arra kérte a magyar kormányt, hogy a kárpátaljai magyar iskoláknak nyújtson segítséget a koronavírus-járvány közepette az egészségügyi védekezésben, ezért hamarosan félmillió maszkot, érintés nélküli testhőmérséklet-mérőket, kézfertőtlenítő szereket és egyéb eszközöket fognak küldeni Magyarországról. Hozzátette: megkérte Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, járjon közben, hogy mielőbb kapja meg a magyar fél erre a beszállítási engedélyt.

Szijjártó Péter tájékoztatott továbbá arról, hogy a magyar kormány gazdaságfejlesztési programja a jövőben is folytatódik Kárpátalján, ezután is írnak ki pályázatokat kis- és középvállalkozások számára.

MTI

Kapcsolodó cikkek