Szijjártó: Magyarország kész segíteni Ukrajnának az árvíz elleni védekezésben - Külhoni Magyarok
Hírek

Szijjártó: Magyarország kész segíteni Ukrajnának az árvíz elleni védekezésben

A Tisza Többnemzeti Műszaki Zászlóalj magyar katonái készen állnak, hogy ha az ukrán hatóságok igényt tartanak rájuk, az Ukrajnát sújtó árvíz helyszínére utazzanak – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán péntek délután.

Szijjártó Péter bejegyzésében felidézte: az Ukrajna egyes részeit sújtó időjárás miatt az ország több területén alakultak ki árvizek és áradások az elmúlt napokban.

A védekezés és a kárelhárítás sikere érdekében felajánlottuk segítségünket szomszédainknak – tette hozzá. Mint írta, a természeti katasztrófák utáni feladatok elvégzésére szakosodott Tisza Többnemzeti Műszaki Zászlóalj magyar katonái készen állnak, hogy amennyiben az ukrán hatóságok igényt tartanak rájuk, a kijelölt helyszínre utazzanak.

A magyar–román–szlovák–ukrán összetételű Tisza Többnemzeti Műszaki Zászlóalj célja a Tisza vízgyűjtő területén bekövetkezett árvizek, illetve más természeti csapások, ökológiai katasztrófahelyzetek esetén az érintett lakosság megsegítése, a károk elhárításában való részvétel.

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat csütörtök délelőtti jelentése szerint, amelyből az UNIAN ukrán hírügynökség idézett, eddig a nyugati országrészben 285 települést öntött el a heves esőzések okozta árvíz. A hirtelen leesett nagy mennyiségű csapadék következtében több patak, folyó, köztük a Tisza vízszintje is jelentősen megemelkedett, a víz több helyütt kilépett a mederből.

A legsúlyosabb helyzet Ivano-Frankivszk megyében alakult ki – ahol hárman életüket is vesztették az ítéletidő következtében és 234 település került víz alá –, továbbá Lviv, Csernyivci, Kárpátalja és Ternopil megyékben. Az öt érintett megyében tízezer házat árasztott el a víz, 117 kilométer út vált járhatatlanná és 64 híd semmisült meg. Ezen felül 500 kilométernyi útszakaszon és 135 hídban keletkeztek károk.

MTI

Kapcsolodó cikkek