Szijjártó Péter: Négy vívmánya van a virágzó magyar-szerb kapcsolatoknak - Külhoni Magyarok
általános Hírek Vajdaság

Szijjártó Péter: Négy vívmánya van a virágzó magyar-szerb kapcsolatoknak

A történelmi csúcson levő magyar-szerb kapcsolatok a gazdaság, az energiabiztonság, az illegális migráció és a nemzeti kisebbségek terén is kiváló együttműködést tesznek lehetővé Magyarország és Szerbia között – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Belgrádban.

A tárcavezető Jadranka Joksimovic európai integrációért felelős szerb miniszterrel, valamint Nikola Selakovic külügyminiszterrel találkozott a szerb fővárosban. A találkozókat követően szerb hivatali kollégájával tartott közös sajtótájékoztatót, amelyen a két ország kapcsolatáról, az együttműködési lehetőségekről esett szó.

– Az egykori háborúskodás és ellenségeskedés helyét ma már a stratégiai szövetség és barátság vette át – húzta alá Szijjártó Péter. Ezért sokat kellett dolgozni, de a jó kapcsolatból nagyon sokat profitál Magyarország Szerbia, a vajdasági magyarság és a magyarországi szerb közösség is– emelte ki, majd hozzátette, hogy négy vívmánya van a kapcsolatnak, ezek nélkül pedig egyik ország sem tartana most ott, ahol tart.

700 millió köbméter gáz érkezett Szerbia felől – A magyar és a szerb gazdaság nagyon hatékonyan tud hozzájárulni a másik növekedéséhez – magyarázta Szijjártó Péter, majd rámutatott, hogy a tavaly év végi adatok alapján minden rekordot megdöntött a kétoldalú kereskedelmi forgalom és megközelítette a négymilliárd eurót. Hozzátette, hogy óriási közlekedésfejlesztési projektek vannak folyamatban, például a Budapest és Belgrád közötti gyorsvasút kiépítése, valamint a Szeged és Szabadka közötti vasút felújítása. Mindezek mellett a magyar kormány „16 magyar vállalatnak adott 20 milliárd forintnyi támogatást, amelynek nyomán 40 milliárd forintnyi beruházás jön létre Szerbiában”.

A második fontos vívmány az, hogy hozzájárulunk egymás energiabiztonságához, ha ugyanis nem lenne ilyen magyar-szerb energiaügyi együttműködés, akkor ma mindketten ki lennénk téve annak az ellátási válságnak, amelynek Európa nyugati fele most issza meg a levét – részletezte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter emlékeztett arra, hogy október óta üzemel a két országot összekötő gázvezeték, amely nagy mennyiségű földgáz szállítására alkalmas.

Szijjártó Péter és Nikola Selaković szerb ülügyminiszterFORRÁS: KIRALY MARTON/KKM

– Magyarországra október óta több mint 700 millió köbméter gáz érkezett ezen a vezetéken, és egy jelentős, több száz millió köbméteres szállítást tudtunk mi is teljesíteni Szerbia irányába – közölte. – Hogyha engedtünk volna a szankciós fenyegetéseknek, hogyha nem tartottunk volna ki a nemzeti érdekeink mellett, és ha nem építettük volna meg ezt a vezetéket, akkor súlyos ellátási kihívásokkal kellene szembe néznünk – nyomatékosította a tárcavezető.

A vajdasági magyarok és a Magyarországon élő szerb közösség összekötnek minket Szijjártó Péter a magyar-szerb kapcsolatok harmadik vívmányának a migráció féken tartását nevezte. Mint mondta, a két fél együtt tud fellépni az egyre agresszívebb embercsempész-bandákkal szemben. –Tavaly 122 ezer illegális migránst kellett megállítanunk Magyarország déli határán, és folyamatos segítséget nyújtunk a szerbeknek abban, hogy az ország déli, Észak-Macedóniával határos határszakaszát meg tudják védeni – magyarázta. – Talán a legnagyobb vívmánya ennek a kiváló együttműködésnek pedig az, hogy az összes határon túl élő magyar nemzeti közösség közül a legtöbb jogot, (.) a legkorrektebb hozzáállást, azt a vajdasági magyar nemzeti közösség élvezi. Ez pedig abból a felismerésből fakad, hogy a vajdasági magyarok és a Magyarországon élő szerb közösség összekötnek minket, és hogyha ezek a közösségek erősödnek, akkor a két ország is erősödik – szögezte le Szijjártó Péter.

Hozzáfűzte, hogy a vajdasági magyar közösség megerősítésében az igazi áttörést a vajdasági gazdaságfejlesztési program jelentette, amely akkor tud folytatódni, ha az április 3-i magyarországi választáson olyan eredmény születik, amelynek nyomán a jelenlegi kormány folytatni tudja a munkát. Végezetül Szijjártó Péter kitért arra is, hogy április 3-án nemcsak Magyarországon, hanem Szerbiában is parlamenti választást tartanak, amelynek óriási tétje van, nemcsak Magyarország és Szerbia jövője, hanem a vajdasági magyarság és a magyarországi szerbség jövője is ettől függ.

Partnerségi megállapodás is született a két ország között Nikola Selakovic szerb külügyminiszter a közös sajtótájékoztatón kiemelte: ez már a hetedik találkozó a két külügyminiszter között, amióta megalakult 2020-ban a szerb kormány. Magyarország és Szerbia között kiemelten jó a kapcsolat és tavaly a két ország között partnerségi megállapodás is született, amely megerősíti ezt a viszonyt – magyarázta.

Elmondta, a hétfői találkozón a további együttműködési lehetőségekről beszéltek elsősorban a gazdaság és a kereskedelem, az infrastruktúra, valamint a nemzeti kisebbségek helyzetének javítása terén is. A szerb tárcavezető köszönetet mondott Magyarországnak azért, mert évek óta támogatja Szerbia európai integrációs törekvéseit.

MTI

Kapcsolodó cikkek