Szijjártó: Senkinek nem jó az Ukrajnával való elmérgesedett viszony - Külhoni Magyarok
Hírek

Szijjártó: Senkinek nem jó az Ukrajnával való elmérgesedett viszony

Az elmúlt időszakban újra elmérgesedtek Magyarország kapcsolatai Ukrajnával, ami azonban nem jó senkinek: sem az ukránoknak, sem a magyaroknak, de legfőképpen a kárpátaljai magyaroknak nem – írta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebookon.

Szijjártó Péter bejegyzésében közölte, az elmúlt napokban azonban kaptak pozitív jelzéseket, mint például Magyarország kijevi nagykövetének „korrekt” megbeszélése az ukrán külügyminiszter-helyettessel, vagy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtöki „békülékeny” interjúja.

„Ma délelőtt kaptam is tőle egy kedves SMS-t („No COVID can beat you”), majd ezután telefonon tárgyaltunk” – tette hozzá.

A politikus szerint a telefonos egyeztetésen abban maradtak ukrán kollégájával, hogy az ukrajnai önkormányzati választások körüli és utáni felfokozott hangulatot maguk mögött hagyják, nem engedik, hogy „veszendőbe menjen” az a sok erőfeszítés, amelyet a kapcsolatok normalizálásáért tettek.

Hangsúlyozta: visszatérnek a pozitív témákhoz és az együttműködés fejlesztéséhez.

Közölte: a koronavírus-világjárvány mindkét országot és kormányt komoly kihívások elé állítja, hiszen egyszerre kell megvédeni az emberek egészségét és életét, valamint működtetni a gazdaságot.

„A kétoldalú kapcsolatok ügyében végül azt a célt tűztük ki, hogy azok legyenek olyanok, mint a Fradi-Dynamo Kijev: látványos, magas színvonalú és végül döntetlen” – írta Szijjártó Péter.

MTI

Kapcsolodó cikkek