Szijjártó: Új üzemet épít a Metal Shredder Hungary a Vajdaságban - Külhoni Magyarok
Hírek

Szijjártó: Új üzemet épít a Metal Shredder Hungary a Vajdaságban

Új üzemet épít a Metal Shredder Hungary Kft. a Vajdaságban, a nemesfémtartalmú elektronikai hulladékok újrahasznosításával foglalkozó magyar cég az 546 millió forintos beruházáshoz 325 millió forint kormányzati támogatásban részesül – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a támogatási oklevelet átadó ünnepségen csütörtökön, Budapesten. Szijjártó Péter hozzátette: a cég a különböző iparágakban felhasznált termékeket teszi újra alkalmassá az ipari felhasználásra. A beruházás új hidat épít Szerbia és Magyarország között – mondta.

A miniszter szerint Szerbiával jelenleg, a közös történelmük során a leghatékonyabb és legjobb együttműködést ápolja Magyarország. Az ország a legtöbb jogot biztosítja a területén élő magyar nemzeti közösségnek. – Minél erősebbek a szomszédaink, annál erősebbek vagyunk mi is – fogalmazott a tárcavezető.

Kitért arra, hogy a cég a beruházással nemcsak Magyarországon, hanem egész Közép-Európában a piacvezető szereplők közé tartozhat. A kft. tevékenysége azért is fontos az országnak, mivel itt jött létre a világ legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártó kapacitása.

A magyar cégek a gyártáskor képződő anyagok újrafeldolgozásában tudnak fontos szerepet vállalni.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az exportban jeleskedő magyar vállalkozásoknak lehetőséget kell teremteni, hogy a külpiacra kihelyezzék a termelésük legalább egy részét, amivel növelni tudják az exportteljesítményüket, és újabb növekedési forráshoz juttatják a magyar gazdaságot. Ismertette: a hetvenmilliárd forintos keretösszeggel meghirdetett Külpiaci növekedési támogatási programban eddig 33 magyar cég hajt végre 99 milliárd forintnyi beruházást külföldön, döntően a szomszédos országokban, amihez a kormány 51 milliárd forint támogatást biztosít. Mindez azt mutatja a miniszter szerint, hogy a magyar gazdaság dinemzióváltásának ez a szegmense is sikeres. – Létrejött és egyre szélesebb a magyar tulajdonú vállalatoknak az a köre, amik az exportpiacaikon egy-egy beruházással még sikeresebbek tudnak lenni – mondta.

Török András, a Metal Shredder Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a cég több mint egy évtizede része a magyar hulladékgazdálkodási iparnak, több eljárása iparjogvédelem alatt áll. Napelemek, lítium akkumulátorok feldolgozását is tervezik kifejleszteni, több projektjük van folyamatban.

Németh Szilárd honvédelmi államtitkár, a Fidesz alelnöke arról beszélt, hogy a gazdaság-újraindítási akcióterv a jövőbe mutat.

A magyar kormány jelentős támogatásokkal járul hozzá a vállalkozások jövőjéhez, példaként a bértámogatásokat, a kedvezményes hitelprogramokat említette.

– Ebbe illeszkedik a Metal Shredder Kft. fejlesztése is, hogy a jövőben kutatásfejlesztéssel, innovációkkal új piacokra jussanak el, magasabb szintre léphessenek – mondta.

A cég a nyilvános adatok szerint 2019-ben egymilliárd forint árbevételt ért el, az előző évi 929 millió forint után, adózott nyeresége pedig egy év alatt húszmillióról 56 millió forintra nőtt. A cég nemesfémtartalmú elektronikai hulladék begyűjtésével és selejtezett röntgenfilmek feldolgozásával foglalkozik.

Magyar Nemzet

Kapcsolodó cikkek