Szijjártó: Ukrajnában folyamatosak a magyar nemzeti közösséget sújtó döntések - Külhoni Magyarok
Hírek Kárpátalja

Szijjártó: Ukrajnában folyamatosak a magyar nemzeti közösséget sújtó döntések

Nagyon sok gesztust tettünk az ukránoknak, amelyek a mi nemzeti érdekeinket nem minden esetben szolgálták, ugyanakkor csalódáskeltő, hogy dacára ezeknek és a folyamatos segítségnyújtásunknak, az ukránok szinte havi rendszerességgel hoznak a magyar nemzeti közösség jogait súlyosan sértő döntéseket, illetve helyeznek kilátásba újabb korlátozásokat – közölte sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A tárcavezető arról számolt be az EU külügyi tanácsülésének szünetében, hogy a fórumon elmondta, Magyarország, mint szomszédos ország, kiáll az ukránok területi integritása és szuverenitása mellett. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Kijev nemrég, a kettős állampolgárokkal szembeni fellépés szigorúságát hirdetve, megfenyegette a magyarokat, hogy nem vehetnek részt az ukrán közéletben.

– Ez számunkra elfogadhatatlan – fogalmazott. – Mi nem tudjuk elfogadni azt a megközelítést, hogy azért, mert Ukrajnának keleten konfliktusa van, ennek mintegy áldozatává esnek a nemzeti kisebbségek és azok jogai. Nem gondolom, hogy bármit el kéne fogadnunk, mintegy hivatkozási alapként vagy magyarázatként arra, hogy miért sértik meg a magyar nemzeti kisebbség jogait Ukrajnában.

Szankciókról nem volt döntés ebben a kérdésben. Mi, magyarok, azt az álláspontot képviseljük, hogy a diplomácia eszköztárának minden elemét ki kell aknázni annak érdekében, hogy Kelet és Nyugat között újra béke és nyugodt párbeszéd legyen – jelentette ki Szijjártó Péter.

Kiszó

Kapcsolodó cikkek