Szilágyi Péter: a Határtalanul! vetélkedő célja a nemzetről szóló tudás továbbadása - Külhoni Magyarok
Hírek Magyarország

Szilágyi Péter: a Határtalanul! vetélkedő célja a nemzetről szóló tudás továbbadása

A nemzetről szóló tudás továbbadását nevezte a Határtalanul! vetélkedő és az azt záró Honfoglaló tábor fő céljának a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa szerdán Noszvajon.

Szilágyi Péter a Honfoglaló táborban arról beszélt a Határtalanul! vetélkedő legsikeresebb résztvevőinek, hogy csak az élővé tett tudással és annak átadásával tartható fenn a magyar nemzet, amely több mint ezeréves államisággal büszkélkedhet.

Emlékeztetett: a 2010-ben indított program célkitűzése, hogy a magyarországi közoktatásban tanuló minden fiatal legalább egyszer eljusson a magyarok lakta külföldi régiók egyikébe.

A program rendkívül sikeres, minden évben több tízezer fiatal jut el a határon túlra – mondta.

A miniszteri biztos közölte, hogy a Covid-járvány megváltoztatta a korábbi gyakorlatot, ám az online módon lebonyolított vetélkedőben most vettek részt a legtöbben.

A Határtalanul! program 2010-ben indult. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárságának tájékoztatása szerint célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes viszony kialakítása és elmélyítése az anyaországi és a külhoni magyarság között.

A program keretében magyarországi iskolák tanulói – a kormány támogatásával – osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyar közösségekről.

A noszvaji táborban mintegy 400 fiatal és felkészítő tanáraik vesznek részt: azok a kárpátaljai, felvidéki, erdélyi, vajdasági és anyaországi középiskolások, akik a legjobbnak bizonyultak a mintegy 112 ezer diákot megmozgató Határtalanul! középiskolai vetélkedőben.

MTI

Kapcsolodó cikkek