Szilágyi Péter: fontos a magyar-izraeli kapcsolatok erősítése - Külhoni Magyarok
Hírek

Szilágyi Péter: fontos a magyar-izraeli kapcsolatok erősítése

A magyar kormány számára fontos az Izraelhez fűződő kapcsolatok erősítése – jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a Magyar emlékek Izraelben című könyv bemutatóján kedden Budapesten. A miniszteri biztos azt mondta: a magyar-izraeli baráti kapcsolatok alapja a Kárpát-medencei zsidó közösség, amely máig a legnagyobb Közép-Európában.Ez a közösség nagyon sok tudóst, művészt adott a magyarságnak – tette hozzá.

Szilágyi Péter kiemelte: a kormány támogatja a zsidó közösségeket, művészeti rendezvényeiket, zsinagógáik felújítását.

Méltatta a könyvbemutatót szervező Magyar Emlékek a Világban Egyesület és a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága közötti jó kapcsolatokat, a közös gondolkodást.

Fotó: Bocskay Zsolt

Az államtitkárság ösztöndíjjal támogatja az izraeli magyar közösségeket és fontosnak tartja a magyar emlékek felkutatását Izraelben – hangsúlyozta Szilágyi Péter.

A nemrég megjelent Magyar emlékek a világban kultúrtörténeti mű szerzője Novák Attila és Shiri Zsuzsa. A kötet azokat az izraeli történelmi eseményeket, társadalmi csoportokat, településeket, keresztény emlékhelyeket, kulturális emlékeket mutatja be, amelyek magyarországi eredetűek.

A kötet megjelenését támogatta az Antall József Tudásközpont, mely 2015-ben elindította a Magyar Emlékek című könyvsorozatot.

MTI

 

Kapcsolodó cikkek