Szili Katalin: emlékeznünk kell a harminc éve Marosvásárhelyen történtekre - Külhoni Magyarok
Hírek

Szili Katalin: emlékeznünk kell a harminc éve Marosvásárhelyen történtekre

Az emlékezés fontosságát hangsúlyozta a harminc éve az erdélyi Marosvásárhelyen történt – Fekete márciusként elhíresült – magyarellenes események kapcsán Szili Katalin nemzetpolitikáért felelős miniszterelnöki megbízott, az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Harminc éve, 1990. március 19-én és 20-án Marosvásárhelyen véres összecsapások zajlottak le románok és magyarok között, a zavargásoknak több halottja és több száz sérültje volt.

Szili Katalin az új koronavírus okozta helyzetre is utalva azt hangsúlyozta: „ha nem is együtt, de egyénenként otthonainkban mégis szükséges visszatekintenünk a három évtizeddel ezelőtti márciusi történésekre”.

Úgy folytatta: „fejet kell hajtanunk mindazok előtt, akik életüket, egészségüket adták és küzdöttek azokban a napokban a magyarok elleni provokációval szemben”.

Szili Katalin felhívta a figyelmet arra is, hogy azóta felnőtt egy újabb generáció, „akiknek ismerni és tudni kell, hogy az európai alapelvek betartása csak akkor lehet teljes, ha a szülőföldjükön kisebbségben élő közösségek számára az identitás kiteljesítése, megélése és az önigazgatás lehetősége biztosított”.

A nemzeti önazonosság megőrzésének alapja az anyanyelvi oktatás és az ehhez szükséges intézmények fenntartása, az autonómia különböző formáinak a nemzetközi szabályok és modellek szerinti megvalósítása – szögezte le a politikus.

Szili Katalin a szülőföldön való boldogulás, gyarapodás feltételének a békés párbeszédet nevezte, amelynek kialakítása – mint fogalmazott – „továbbra is közös feladatunk”.

MTI

 

Kapcsolodó cikkek