Szili Katalin: Pozitív diszkriminációra is szüksége van az őshonos kisebbségeknek az EU-n belül - Külhoni Magyarok
Hírek

Szili Katalin: Pozitív diszkriminációra is szüksége van az őshonos kisebbségeknek az EU-n belül

Aláírásgyűjtés zajlik a nemzeti régiók védelméért. A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezéséről Szili Katalin miniszterelnöki megbízott beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Aláírásgyűjtést kezdeményezett a Székely Nemzeti Tanács annak érdekében, hogy Európa hagyományos nemzeti közösségei, köztük a székelység is megtarthassák identitásukat a saját szülőföldjükön. 2020. május 7-ig egymillió aláírásnak kell összegyűlnie. A kezdeményezés elindításáért a Székely Nemzeti Tanács hat évig pereskedett az Európai Bíróságon. A kormánypártok, a Jobbik, az MSZP és az LMP ötpárti határozati javaslatot nyújtottak be, amelyben a parlament felhívja az anyaországi és a külhoni nemzetrészekben élő magyarokat, hogy a polgári kezdeményezést aláírásukkal minél nagyobb számban támogassák.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy mikor 2013-ban a Székely Nemzeti Tanács a kezdeményezést benyújtotta az Európai Bizottsághoz, azt a bizottság elutasította, ezt követően fordultak beadvánnyal az Európai Bírósághoz. Ebben a perben a magyar állam is részt vett, és ezt követően tavaly született egy ítélet, és május 7-ével elindulhatott az aláírásgyűjtés.

Ha összegyűlne a szükséges aláírás, akkor egy közösségként tekinthetnének a Romániában élő székelyekre, és közvetlenül juthatnának uniós támogatáshoz – hívta fel a figyelmet a miniszterelnöki megbízott.

Majd hozzátette, hogyha a szükséges számú aláírás összegyűlne, akkor az Európai Unió elismerné, hogy vannak olyan közösségek, amelyeknek talán pozitív diszkriminációra is szüksége van ahhoz, hogy saját nyelvüket használhassák, valamint kultúrájukat és hagyományaikat őrizzék.

Földi-Kovács Andrea megjegyezte, hogy lassan gyűlnek az aláírások, pedig közeleg a május 7-i határidő, eddig csak százezer aláírás gyűlt össze a nemzeti régiók védelme érdekében. Emögött Szili Katalin szerint az áll, hogy a környező országokban a szövetségeseik erőit lekötik a helyi választások, fontos cél mind Szlovákiában, mind Szerbiában, és nem utolsó sorban Romániában és Ukrajnában az, hogy az adott országokban jó eredményeket érjenek el.

Szili Katalin arról is beszélt, hogy a Minority Safepack aláírásgyűjtése eredményesebb volt, de a miniszterelnöki megbízott az eddigiektől függetlenül is optimista, mivel a különböző médiafelületeken is elindult a témában egy kampány, és így egyre nagyobb figyelmet kap az aláírásgyűjtés. Megjegyezte, hogy úgy tekint az előttünk álló három hónapra, hogy ez egy jó próbatétel.

Ha van egy jó nemzetpolitikánk, és egyetértés uralkodik a külhoni magyarok állampolgári jogaival, sőt a döntően magyarok lakta területek autonómiájának ügyével kapcsolatban, akkor a kezdeményezés sikeressége a Trianon centenáriumának évét többszörösen a nemzeti összetartozás évévé teheti – emelte ki Szili Katalin.

A miniszterelnöki megbízott kihangsúlyozta, hogy amennyiben a kezdeményezés sikerrel járna, nemcsak a székelyek, hanem Európa más őshonos kisebbségeinek helyzete is javulna. Közösségként fordulhatnának különböző EU-s forrásokért. A sikerhez azonban az kell, hogy hét országból egymillió aláírás gyűljön össze – hangzott el.

Szili Katalin az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban felhívta arra is a figyelmet, hogy az nem egy pártpolitikai kérdés, ez egy olyan közös ügyünk, amely új időszakot hozhat.

A kezdeményezés a http://nemzetiregiok.eu/ oldalon is aláírható.

Hír TV

Kapcsolodó cikkek

  • Aki Szabadkát várossá tette

    Hétfőn Szabadkán felavatták Bíró Károly, a város egykori polgármestere a Radić fivérek utcában lévő egykori otthonának falán lévő emléktábláját.