Szlovákiában a mai nappal kezdetét vette a népszámlálás - Külhoni Magyarok
Hírek

Szlovákiában a mai nappal kezdetét vette a népszámlálás

Mától megkezdődik a népszámlálás, mely első alkalommal történik a már rendelkezésre álló és a lakosság által most megadott adatok összevetésével és teljes mértékben elektronikus formában. A korábbi gyakorlattal ellentétben számlálóbiztosok közreműködése nélkül mindenki maga tölti ki az elektronikus számlálóíveket, melyek egyéni kitöltése március 31-ig zajlik, az asszisztens segítségével történő adatszolgáltatás pedig október végéig.

A népszámlálási ívek a scitanie.sk weboldalon találhatók, de letölthető mobilalkalmazás is. „A népszámlálás a járványhelyzetre való tekintettel is teljesen biztonságos módon, otthoni kényelemben zajlik, számlálóbiztosok személyes jelenléte nélkül, így senkinek az egészsége nem kerül veszélybe” – közölte a TASR hírügynökséggel Jasmína Stauder népszámlálási szóvivő.

Amennyiben valakinek segítségre lenne szüksége a népszámlálási adatok kitöltésével kapcsolatban, a 02 20 92 49 19-es telefonszámon, a lakhelyén vagy a Szlovák Statisztikai Hivatal oldalán, a leggyakoribb kérdések fejezetben kérhet útmutatást.

A törvény értelmében az ország minden lakosa köteles részt venni a népszámláláson. Lakos alatt értendő ebben az esetben mindenki, akinek Szlovákiában állandó, átmeneti lakhelye, illetve tolerált tartózkodási helye van. „A népszámláláson kötelező részt vennie annak az európai uniós polgárnak is, aki az év nagy részében általában Szlovákia területén tartózkodik. A kiskorú gyermekek helyett a szülő, illetve a törvényes képviselő tölti ki az adatokat” – magyarázta a szóvivő. A törvény szankciókat is meghatároz arra az esetre, ha valaki nem vesz részt a kötelező népszámláláson, ebben az esetben a lakhely szerinti illetékes település 25-től 250 euróig terjedő büntetést szabhat ki. „A célunk azonban nem büntetni az embereket, hanem arra ösztönözni, hogy vegyenek részt a népszámláláson. Azt, hogy valaki nem vesz részt, más, rendelkezésre álló forrásokból állapíthatjuk meg” – ismertette.

Amennyiben valaki maga, vagy hozzátartozói segítségével sem tudja kitölteni az elektronikus számlálóívet, igénybe veheti asszisztens segítségét.
Ez annyit jelent, hogy vagy elmegy a település által ebből a célból kijelölt helyre, ahol az asszisztens kitölti az adatokat helyette, vagy telefonon kér asszisztenst, aki felkeresi a lakhelyén. „Amennyiben valaki nem tudja kitölteni a népszámlálási ívet, nem sért törvényt, ha megvárja a további instrukciókat” – tisztázta Stauder.

Az elektronikus ív kitöltése során 14 kérdésre kell választ adni, melyek a tartózkodási helyre, a családra, a végzettségre, foglalkozásra, nemzetiségre és vallási hovatartozásra vonatkoznak. A kérdések között szerepel a második nemzetiség megjelölésének lehetősége is, mely körül sok vita folyt. Az adatoknak a meghatározott döntő időpontra kell vonatkozniuk, tehát 2020. december 31-én éjféltől 2021. január elsejére virradóan.

A népszámlálási ívek és a magyarázatok a szlovák mellett a nemzetiségek nyelvén, tehát magyar, roma, ukrán, ruszin nyelven, továbbá németül, angolul és franciául is elérhetők és úgy vannak kialakítva, hogy a vakok és gyengénlátók is boldoguljanak velük.

A népszámlálás első adatai már idén elérhetők lesznek a Statisztikai Hivatal tervei szerint, de ez a járványhelyzettől is függ, a továbbiak jövőre, a teljes feldolgozás után pedig a végleges adatokat várhatóan 2024 elejéig hozzák nyilvánosságra. A lakosság számlálása az egyik szakasza a 2021-es nép-, ház- és lakásszámlálásnak, az első fázis, a lakás- és házszámlálás 2020 június elsejétől idén február 12-ig tartott, ezt a Statisztikai Hivatallal együttműködve a települések végezték.

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek