SZNT-elnök: az országgyűlési határozat újabb lendületet ad a nemzeti régiók európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének - Külhoni Magyarok
Hírek

SZNT-elnök: az országgyűlési határozat újabb lendületet ad a nemzeti régiók európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének

A magyar Országgyűlés által elfogadott határozat, amely támogatja a nemzeti régiók védelme érdekében kezdeményezett európai polgári kezdeményezést, újabb lendületet ad az aláírásgyűjtésnek, de fontos, hogy mindenki tevőlegesen is bekapcsolódjon ebbe a folyamatba – véli Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

Az SZNT elnöke szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében örömmel és megelégedéssel üdvözölte, hogy a nemzeti régiók ügyében Székelyföldről indított európai polgári kezdeményezés körül az Országgyűlésben megvalósult a nemzeti egység. Rámutatott: külön szimbolikus jelentőséggel bír, hogy a támogatás a trianoni diktátum századik évfordulóján, az összetartozás évében valósul meg, ráadásul a kommunizmus áldozatainak emléknapján. Mindez jelzi azt, hogy „a nemzet egységét nem törték meg az elmúlt évszázad történelmi viharai” – olvasható a dokumentumban.

Izsák Balázs szerint a kezdeményezés már önmagában az európai nemzeti mozgalmak tekintetében mérföldkő lehet. Emlékeztetett, hogy még két hónap áll rendelkezésre, hogy legkevesebb egymillió támogató aláírás összegyűljön a polgári kezdeményezés érvényességéhez.

„Az országgyűlési határozat újabb lendületet ad ennek a folyamatnak, de szükséges az is, hogy a kinyilatkoztatáson túl minden politikai szereplő, országos vagy helyi elöljáró, civil szervezet és egyház – mint ahogyan ezt már sokan megtették – tevőlegesen is bekapcsolódjon az aláírásgyűjtésbe” – olvasható a közleményben.

Hozzátette: a magyar kezdeményezés sikere nem csupán székelyek és magyarok, hanem Európa számos nemzeti régiójában élő nemzeti közösség számára új lehetőségeket teremt önálló értékeik felmutatására, érdekeik érvényesítésére.

Kedden határozatban biztosította támogatásáról a magyar Országgyűlés az SZNT európai polgári kezdeményezését a nemzeti régiók védelméről. Az LMP által kezdeményezett, de a kormánypártok, a Jobbik és az MSZP által is támogatott országgyűlési határozatot 158 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el a parlament.

MTI

Kapcsolodó cikkek