Szobrot állítottak a fejedelemnek - Külhoni Magyarok
Hírek

Szobrot állítottak a fejedelemnek

Együttműködési megállapodást írt alá pénteken a Rákóczi Szövetség és a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) a békéscsabai Nemes Tihamér Technikum és Kollégiumban, ahol II. Rákóczi Ferenc tiszteletére mellszobrot avattak, és a nemzeti összetartozást szimbolizáló emlékfát ültettek el.

Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott beszédében hangsúlyozta: a hazafiasság és a hazaszeretet a kulcsa a jövőnek, csak így tud a világ magyarsága a következő száz évben is valóban egy nemzetként együttműködni. A Rákóczi Szövetség ezt a célt segít elérni – hangsúlyozta.

A magyarság szabadságszerető, hitében erős, tenni akaró nép – mondta, hozzátéve, hogy a trianoni békeszerződés után száz évvel, a nemzeti összetartozás évében a legfontosabb, hogy meghaladjuk a 20. századot, új jövőt teremtsünk. Európának is újra kell definiálnia magát, újra kell fogalmaznia jövőjét – jegyezte meg.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója elmondta, intézményükben két hete alakult meg a Rákóczi Szövetség ifjúsági szervezete, amelyhez máris 135 diák és kolléga csatlakozott. Fő céljuk, hogy a kárpátaljai szakképző intézményekkel már meglévő kapcsolatot tovább építsék, a tanulók kölcsönösen megismerjék és segítsék egymást.

A csaknem hatezer diákot tanító BSZC tagintézményeiben a pedagógusok hitvallása az, hogy a szakmai felkészítésen túl a felnövekvő ifjúság nemzettudatának erősítése és a sokoldalú személyiségfejlesztés is fontos cél – mondta.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke emlékeztetett, szervezetük 1989-ben jött létre, főként felvidéki kötődésű emberek alapították, akik közül sokan Békésben éltek. Békéscsabán felnőttszervezetük is működik, és a helyi evangélikus gimnáziumban is van szervezetük – tette hozzá.

A napjainkban harmincezer tagot számláló Rákóczi Szövetség – amely mintegy ötszáz Kárpát-medencei helyszínen, mintegy háromszáz középiskolában van jelen – fő célkitűzése a határon túl élő családok számára a magyar nyelv és kultúra továbbadása, a magyar iskola választásának támogatása – fejtette ki.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Tudatos sikerépítés

    Együttműködve a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesületével a Prosperitati Alapítvány és a Nemzetpolitikai Államtitkárság negyedik alkalommal indítja el a Vajdasági