Terrorvád: Szőcs Zoltán szabadon bocsátási kérelmét is elutasította a román bíróság - Külhoni Magyarok
Hírek

Terrorvád: Szőcs Zoltán szabadon bocsátási kérelmét is elutasította a román bíróság

A Brassó megyei törvényszék hasonló döntést hozott múlt héten a terrorizmus vádjával elítélt másik kézdivásárhelyi férfi, Beke István ügyében is.


A Brassó megyei törvényszék jogerősen elutasította kedden a terrorizmus vádjával börtönbüntetésre ítélt Szőcs Zoltán feltételes szabadlábra helyezési kérését. Hasonló döntést hozott múlt héten a terrorizmus vádjával elítélt másik kézdivásárhelyi férfi, Beke István ügyében is, amelyről itt írtunk bővebben. A Szőcs Zoltán kérését elutasító határozat kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé.

A két székelyföldi férfi a börtönben tanúsított jó magaviseletére és a ledolgozott napok után járó kedvezményekre hivatkozva kérte a feltételes szabadon bocsátást. Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018. július 4-én ítélte 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság, terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnöke ellen hozott ítélet általános megdöbbenést váltott ki az erdélyi magyarság soraiban, hiszen az első fokon eljáró bukaresti táblabíróság megalapozatlannak tartotta az ügyészség által összeállított vádirat nagyobb részét, és csak 11, illetve 10 hónap börtönbüntetést rótt ki rájuk, amennyit már korábban vizsgálati fogságban töltöttek.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) állította bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Az erdélyi magyar közvélemény az első pillanattól fogva úgy tekintette, hogy koncepciós eljárás folyik a kézdivásárhelyi fiatalok ellen. Letartóztatásuk után hetekig tüntettek Kézdivásárhelyen. Jogerős elítélésük után több rendkívüli perújítási kérelmet nyújtottak be, de ezek mindegyikét elutasították a romániai bíróságok.

MTI

Kapcsolodó cikkek