Szombatig várják a jelentkezőket a Verselő Kárpát-medence online versenyre - Külhoni Magyarok
Hírek

Szombatig várják a jelentkezőket a Verselő Kárpát-medence online versenyre

A magyar költészet napja alkalmából a Petőfi Sándor-program ösztöndíjasai online szavalóversenyt hirdetnek a Kárpát-medencei fiatalok részére. Az öt és tizennyolc év közötti korosztály képviselői magyar költők verseivel nevezhetnek a versenybe, melynek határideje április 11-e.

„A Petőfi Sándor-program ösztöndíjasai Angyal Réka Sára kezdeményezésére az egész szórványközösséget megmozgató programot eszeltek ki, amely akár a #mondjversetotthon címet is viselhetné” – kezdte a Felvidék.ma tájékoztatását Martin Vivien, aki a program ösztöndíjasaként immár harmadik éve Léván tevékenykedik a Czeglédi Péter Református Gimnázium és a Reviczky Társulás berkeiben.

Mint hozzátette: a Petőfi Sándor-programhoz eleve számos helyről csatlakoztak ösztöndíjasok.

„Ennek a sokszínűségnek az a nagy előnye, hogy ki-ki a maga közösségében hatékonyan tudja népszerűsíteni a versenyt, amelynek szellemisége jól illik a Petőfi Sándor-program által képviselt kulturális értékmegőrző munkához” – emelte ki az ösztöndíjas.

Martin Vivien a Reviczky Társulás ifjúsági szakosztályával eleve tervezte egy online versmondó verseny megszervezését. Lényegében ezt a regionális szintű eseményt bővítették a magyar költészet napjához kapcsolódóan Kárpát-medencei rendezvénnyé. Mint megjegyezte: nem titkolt szándékunk, hogy a magyar irodalmat, azon belül is elsősorban a verseket becsempésszük az emberek mindennapjaiba, és szavalásra buzdítsuk a fiatalokat.

A Verselő Kárpát-medence három korosztályt szólít meg. Ezek a következők: 5-8 évesek korcsoportja, 9-13 évesek korcsoportja, illetve a 14-18 évesek (valamint a 19. életévüket betöltött középiskolások) csoportja.

Az érdeklődő szavalók a szavalatukat rögzítő videójukat április 11-én éjfélig küldhetik el a versmondoverseny2020@gmail.com e-mail-címre. Az elkészült, maximum 3 perces, fekvő videókat MP4, AVI, MPG, MOV vagy WMV formátumban várják a szervezők.

A felhívásra folyamatosan érkeznek a pályaművek. Ezzel kapcsolatban Martin Vivien kifejtette:  „A verseny nagy népszerűségnek örvend, naponta érkeznek a pályaművek. A digitális eszközök használatával nagyon kreatív alkotások érkeznek, melyek a sokszínű előadásmódot tükrözik.”

Az online szavalóverseny lezárását kövezően, április 18-án kerül sor az eredményhirdetésre. A beérkezett pályaműveket három tagból álló szakmai zsűri értékeli majd.

Felvidék.ma

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80