Szovátán átadták a Teleki Oktatási Központ tanuszodáját és szabadidős részlegét - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Szovátán átadták a Teleki Oktatási Központ tanuszodáját és szabadidős részlegét

A székelyföldi Szovátán péntek délután átadták a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) Teleki Oktatási Központjának a tanuszodáját és szabadidős részlegét.

Amint Burus Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke az esemény után az MTI-nek elmondta: a magyar állam támogatásával megvalósult épület egyaránt szolgálja a Teleki központ vendégeinek a kikapcsolódását, és úszóleckék helyszíne is lehet a környék iskoláiban tanuló gyermekeknek.

Az átadó ünnepségen mondott beszédében Burus Siklódi Botond arról beszélt, hogy az erdélyi magyar pedagógustársadalomnak szüksége van egy korszerű, fenntartható, modern tudásközpontra, és a Teleki Oktatási Központ az elvégzett beruházásokkal ilyenné válhat.

 

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntő beszédében kijelentette: amikor több évvel ezelőtt az RMPSZ a Teleki Oktatási Központ felújításához kért támogatást, maga javasolta, hogy ne aprózzák fel a munkát, hanem nagyléptékű fejlesztést végezzenek. Hozzátette: ennek megfelelő lett a projekt költségvetése is, amely a több év során elvégzett munkálatokkal másfél milliárd forinthoz közelít.

„Ha valami magyar, akkor az legyen különb. Legyen olyan, ami ötvözi a múlt századok építészeti hagyományait és a modern kor követelményeit. Az uszoda épülete ilyen” – jelentette ki a politikus.
Megemlítette: szinte nincs olyan település a Kárpát-medencében, ahol az elmúlt 12 évben a magyar kormány ne segítette volna valamilyen módon az ott élő magyarokat. Szerinte az elmúlt 12 év szétszakíthatatlanná tette a nemzeti egységet. Hangsúlyozta: most Ukrajna felé, Kárpátalja felé kell szolidaritást mutatni.

Fotó: MTI

Hozzátette: csak úgy lehet tovább cselekedni, ha a magyarországi parlamenti választások során az a politikai oldal kap felhatalmazást, amelyikkel közösen sikerült elérni az eredményeket. Arra biztatta az erdélyi magyarokat, hogy vegyenek részt a választásokon, és időben juttassák vissza a levélszavazatukat.

Fotó: MTI

Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke kijelentette: a történelem során aligha kapott jelentősebb támogatást a határon túli magyarság, mint az elmúlt 12 évben. Az RMDSZ-es politikus reményét fejezte ki, hogy április 3. után is mosolyogva ülhetnek le, és folytathatják az együttműködést.

MTI

Kapcsolodó cikkek