Tizenkilenc külhoni magyar fiatal nyerte el a Jó tanuló, jó sportoló címet - Külhoni Magyarok
Hírek Január - sport

Tizenkilenc külhoni magyar fiatal nyerte el a Jó tanuló, jó sportoló címet

Virtuális műsor keretében hirdette ki kedd délután a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a külhoni magyar iskolások számára meghirdetett Jó tanuló, jó sportoló felhívás eredményeit.

A Külhoni Magyarok Youtube csatornán élőben közvetített eredményhirdetés megnyitóján Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott: 2020 a nemzeti összetartozás és az erős magyar közösségek éve volt, amely keretében a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága felhívást hirdetett külhoni magyar fiatalok számára Jó tanuló, jó sportoló címmel. Kiemelte: a cél az volt, hogy megtalálják azokat a határon túli magyar fiatalokat, akik a tanulás mellett valamely sportág területén is kimagasló eredményeket értek el.

Ismertette: összesen 247 külhoni magyar fiatal nyújtotta be a jelentkezését. Erdélyből 159-en, a Vajdaságból 40-en, Felvidékről 36-an, Kárpátaljáról 8-an, Horvátországból és Muravidékről pedig 2-2 pályázat, illetve jelölés érkezett. A pályázók között a legnépszerűbb sportág a labdarúgás volt, de sokan jelentkeztek a sí, a tenisz, az atlétika, a jégkorong, az úszás és a karate területén elért kiváló eredményekkel is.

Az államtitkár elmondta: a pályázatok rendkívül magas számára való tekintettel úgy döntöttek, hogy egy régióból nem csak egy, hanem több nyertest is hirdetnek, akik mind 100-100 ezer Ft értékű nyereményben részesülnek. Összesen tizenkilenc pályázó nyert, akik közül 5 erdélyi, 4 felvidéki, 4 vajdasági, 4 kárpátaljai, 1 muravidéki és 1 horvátországi fiatal. A legfiatalabb nyertes 9, a legidősebb 19 éves.

Az államtitkár bejelentette: 2021 a nemzeti újrakezdés éve, amelynek keretében a Nemzetpolitikai Államtitkárság több mint 170 millió Ft-tal támogatja a külhoni magyar általános és középiskolásokat: közel 100 ezer Ft értékű sportszercsomagot juttat el több mint 1500 Kárpát-medencei iskolába, ezzel is hozzájárulva a gyerekek mindennapi sportolási lehetőségeinek bővítéséhez.

A fiatalokat az online műsor keretében köszöntötte Karakas Hedvig Európa-bajnok magyar cselgáncsozó, a 2020-as év női sportolója, aki gratulált a díjazottaknak. Üzenetében elmondta: a nyertes fiatalok hatalmas értéket képviselnek, hiszen egyszerre két területen is teljesítenek: helytállnak az iskolában és jeleskednek sportolóként. Kiemelte: ezek a fiatalok szorgalmukkal és kitartásukkal példát mutatnak társaik számára, a példamutatásra pedig ma nagy szükség van.

Kapcsolodó cikkek