Több mint 3700 fiatal tehetség fejlődését segíti az MCC az új tanévben - Külhoni Magyarok
Hírek Magyarország

Több mint 3700 fiatal tehetség fejlődését segíti az MCC az új tanévben

Egyre nagyobb az érdeklődés a Mathias Corvinus Collegium (MCC) képzései iránt: a tehetséggondozó idén több mint 3700 diákkal kezdi meg az oktatási évet.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint az alapítvány bővülése földrajzi értelemben is jelentős, Kárpát-medence-szerte már 23 városban érhetők el az MCC programjai.

A fiatal tehetségek programja 1125, a középiskolás program 2254, az egyetemi program pedig 331 tehetséges fiatal fejlődését segíti. Az MCC nemcsak a diákjai, hanem a regionális központjai számát illetően is jelentősen bővült idén. Ősztől már 14 magyarországi és 9 külhoni, magyarlakta városban érhetők el az alapítvány egyedülálló programjai – írták.

A hazai központok közül az egyetemi városokban (Budapest, Győr, Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc) már az MCC teljes képzési palettája elérhető, de a többi magyarországi helyszínen (Szolnok, Kecskemét, Békéscsaba, Szombathely, Zalaegerszeg, Veszprém, Székesfehérvár, Szekszárd) is megtalálható az alapítvány valamely képzése. A külhoni magyarlakta települések közül az érdeklődők Kolozsváron találkozhatnak a tehetséggondozó teljes oktatási kínálatával, de Beregszász, Arad, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy szintén kínál MCC-s programokat a diákoknak.

Az alapítvány képzésein részt vevő fiatal tehetségek olyan neves magyar és külföldi szaktekintélyektől hallhatnak előadásokat, vehetnek részt az általuk tartott kurzusokon, akikkel a hagyományos oktatás keretein belül nem találkozhatnak. Az MCC akadémiai stábját 28 elismert oktató alkotja, és folyamatosan érkeznek az intézménybe olyan szakemberek, akik az MCC által képviselt értékeket tartják szem előtt, és elsődleges számukra a fiatal generáció magas színvonalú továbbképzése, képességeik fejlesztése. A 2021/2022-es tanévben három új oktató is csatlakozik az MCC-hez: Székely Levente szociológus az Ifjúságkutató Intézetet vezetője, Pálvölgyi Balázs jogtörténész az MCC-Rubicon Történettudományi Műhelyének kutatótanára és Balatoni Mónika drámapedagógus, a Média Iskola kutatótanára – írták.

A 2021/22-es képzési évben a Visiting Fellowship Program keretében 18 külföldi vendégoktató vesz részt az MCC életében. Olyan nemzetközi szaktekintélyek erősítik a képzéseket, mint például Gladden John Pappin, az American Affairs társalapítója, a Dallas-i Egyetem docense, Werner Josef Patzelt, a Drezdai Műszaki Egyetem emeritus professzora, a Salzburgi és a Passaui Egyetem vendégoktatója, Paul Peter Gilfillan, a skóciai Margit Királynő Egyetem docense, a Skót Katolikus Egyház Tanácsának tagja vagy Shea Bradley Garrison, a Pentagon Védelmi és Biztonsági Együttműködési Egyetemének szakértője, a George Mason Egyetem vendégoktatója, a Counterpoint Közpolitikai Intézet elnöke. A nemzetközi konferenciákra, közéleti beszélgetéssorozatokra, szemináriumokra pedig több mint száz külföldi vendégelőadó meghívását tervezi az intézmény – közölték.

MTI

Kapcsolodó cikkek