Több mint 6000 diák utazását támogatta a Rákóczi Szövetség - Külhoni Magyarok
Hírek

Több mint 6000 diák utazását támogatta a Rákóczi Szövetség

Százkilencven középiskolai honismereti osztálykirándulást, több mint 6000 diák utazását, több tucat történelmi helyszín felkeresését segítette szeptember és november között a Rákóczi Szövetség rendhagyó diákutaztatási programja – közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

Felidézték, hogy a Rákóczi Szövetség a Nemzeti Összetartozás Évéhez és az október 23-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan belföldi honismereti diákutaztatási pályázatot hirdetett szeptemberben magyarországi és külhoni középiskolai osztályközösségek részére. Célként jelölték meg, hogy a járványügyi szabályokhoz igazodva minél több középiskolai osztályközösség keressen fel honismereti kirándulásokon olyan helyszíneket, amelyek a magyar történelem meghatározó eseményeihez kapcsolódnak.

A pályázók 300 ezer forint keretösszegű utazási támogatást nyerhettek el azzal a feltétellel, hogy felkeresnek egy olyan történelmi emlékhelyet az utazás során, amely szorosan kapcsolódik a 20. századi magyar történelem valamely meghatározó eseményéhez.

A Rákóczi Szövetség a történelmi emlékhelyek kiválasztását az utazókra bízta, ezek kapcsolódhattak az első világháborúhoz, a trianoni országvesztéshez, a holokauszthoz, a náci és a kommunista diktatúrák áldozataihoz, az 1956-os forradalomhoz és a kitelepítésekhez.

Az anyaországi diákok olyan történelmi helyszíneket kerestek fel, mint a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye, a Recski Nemzeti Emlékpark, a Pákozdi Katonai Emlékpark, a Terror Háza Múzeum, a Trianon Múzeum. A külhoni tanulók a történelmi Magyarország emblematikus helyszínein – aracsi pusztatemplom, szolyvai emlékpark, gyimesbükki ezeréves határ – bővíthették tudásukat – közölték.

MTI

Kapcsolodó cikkek