Tokár Géza felvidéki politológus kapta idén a Lőrincz Csaba-díjat - Külhoni Magyarok
Hírek

Tokár Géza felvidéki politológus kapta idén a Lőrincz Csaba-díjat

Tokár Géza politológus, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője kapta idén a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány Lőrincz Csaba-díját. A kiemelkedő nemzetpolitikai tevékenységéért adható elismerés átadásán a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott szerdai ünnepségen az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a díjazott tevékenységére is utalva azt hangoztatta, hogy az elmúlt évtizedben a nemzetpolitika szakpolitikává vált.

Németh Zsolt a rendezvényen mutatta be a 2008-ban elhunyt Lőrincz Csaba erdélyi származású külpolitikai szakértőnek emléket állító Nemzetpolitika a változó világban című könyvet. A kötet a 2009-2019 közötti díjazottakról ad áttekintést, valamint ismerteti a nemzetpolitika jelenéről, jövőjéről szóló gondolataikat.

A fideszes politikus a kiadványt méltatva azt mondta, aktualitása miatt akár tankönyv is lehetne, és őszinte, szókimondó gondolataival útmutatóul szolgálhat a döntéshozóknak. Úgy vélte, Lőrincz Csabánál ma sem lehetne jobb névadót találni egy nemzetpolitikai szakmai díjnak.

Utalt arra, hogy a díj névadójának legfontosabb alkotása a határon túli magyarság szülőföldjén való megmaradását célzó kedvezménytörvény volt, amelyet az Országgyűlés 2001-ben fogadott el.

Az idei díjazott, a komáromi születésű Tokár Géza egyebek mellett szerepet vállalt az MKP és a Híd párt, valamint a kerekasztal között megszülető Szlovákiai Magyar Alapdokumentum kidolgozásában és aláírásában, a kisiskolák tervezett bezárása ellen indított magyar aktivitások megszületésében és összehangolásában, a Malina Hedviggel való bánásmód kapcsán született tüntetés megszervezésében – áll egyebek mellett a díjátadásra kiadott ismertetőben.

Németh Zsolt a felvidéki díjazott kapcsán arról beszélt, hogy a szlovákok az elmúlt időszakban sikeresek voltak és „Szlovákia alapvetően sikeres ország”. Szerinte ennek a helyzetnek számos előnye is van a felvidéki magyarok számára, hiszen könnyű egy sikeres ország részeként a szülőföldön otthon maradni, ugyanakkor ennek veszélye is van; az asszimiláció.

„Az asszimiláció mindaddig durván fogja tizedelni a felvidéki magyarokat, amíg saját szemükben saját közösségük és Magyarország nem lesz legalább annyira sikeres, mint a szlovák többség, illetve Szlovákia maga. Ez nagyon magasra helyezett léc, de a megmaradáshoz ezt kell megugrani, sikertörténetté kell tenni a felvidéki magyarságot, sikeres közösséggé egy sikeres országban” – mondta. Hozzátette: ebben kívánják támogatni őket, és ezért van szükség olyan elkötelezett fiatal vezetőkre, mint a mostani díjazott, Tokár Géza.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára azt hangoztatta, hogy a magyar jelenlétnek mindenhol „élőnek és elevennek” kell lennie, ehhez a feladathoz egyszerre kell támaszkodni az évszázadok alatt felhalmozott politikai bölcsességre és tudásra, és a kor igényeihez is kell igazítani azokat.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy csaknem ezer éves tapasztalatunk van abban, hogyan kell együtt élnünk más népekkel a Kárpát-medencében. Szerinte a mai feladat az, hogy a szomszédos államokban élő magyarság hogyan lehet sikeres a szülőföldjén.

Azt mondta, a 2010 utáni magyar nemzetpolitika felismerte, hogy ezt az adottságot, a széttagolt államokban való együttélést nemcsak hátrányként, hanem versenyelőnyként is lehet kezelni.

A magyar közösségek fontos szerepet töltenek be az adott országok gazdasági, politikai és kulturális életében, a magyarság kultúrája pedig olyan kincsestár, melynek segítségével a szellemi térben zajló versenyben is sikerrel állhatják meg a helyünket, a mindenkori magyar államnak és kormánynak ezért az a feladata, hogy ezt segítse – mondta.

Hammerstein Judit, a díj bíráló bizottságának tagja arról beszélt, az elismeréssel a 48 évesen elhunyt Lőrincz Csaba Fidesz-tanácsadó, szakértő, tudós, tanár, publicista és helyettes államtitkár emléke előtt is tisztelegni akartak. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakember bő két évtizeden keresztül formálta, befolyásolta Magyarország nemzetpolitikáját, külkapcsolatainak alakulását.

Manzinger Krisztián, a könyv szerkesztője a díjazottak gondolatait összegezve egyebek mellett azt mondta, egyetértés van abban, hogy a nemzetpolitikai célok ma is ugyanazok, de a világ folyamatosan változik, ezért az eszközöknek is változniuk kell.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Talpra tud-e még állni a Szövetség?

    Ismét képviselő nélkül maradt Brüsszelben a felvidéki magyarság, miután a Magyar Szövetségnek a legutóbbi választáson (sem) sikerült képviselőt küldenie