Tőkés a Kárpát-medencei szabadegyetemen: nem válhatnak Európa migránsaivá az erdélyi magyarok - Külhoni Magyarok
Hírek

Tőkés a Kárpát-medencei szabadegyetemen: nem válhatnak Európa migránsaivá az erdélyi magyarok

Az erdélyi nemzetpolitika legfőbb próbájának nevezte a bukaresti kormánykoalícó által őszre napirendre tűzött kisebbségi törvényt Tőkés László EMNT-elnök a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem csütörtöki megnyitóján, Sátoraljaújhelyen.

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szervezői által rendezett, csütörtökön megkezdődött háromnapos rendezvénysorozaton az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetője közölte, az eddigi erdélyi magyar politika felülvizsgálatára van szükség. „Nem válhatunk Európa migránsaivá mi, erdélyi magyarok, de nem válhatunk az anyaország kitartottjaivá sem” – hangoztatta a volt európai parlamenti képviselő a „reStart-reNewal – Újraindítás-megújulás” mottóval megrendezett nemzetpolitikai tematikájú rendezvényen.

Tőkés László úgy vélekedett, a pártpolitikai alkudozások, opportunizmusok helyett valós párbeszédet kell folytatni a magyar–román kapcsolatokban.

A volt református püspök arról is beszélt, hogy a magyarok történelme örökös újrakezdések láncolata, a magyaroknak Trianon és a kommunista diktatúra bukását követő rendszerváltozás után újra kellett kezdeniük mindent, és a három évtizede elindított bálványosi folyamat is ennek jegyében kezdődött. „Ma ugyanezért a célért szervezkedünk, a munkába már-már belerokkanunk, de egyet azonban soha nem feledünk, Déva várának fel kell épülnie, erre vállalkozunk és szövetkezünk” – hangoztatta Tőkés László.

Németh Zsolt a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem csütörtöki megnyitóján elmondta, a sikerekre irányuló nyitottság jelenti a jövőt a magyaroknak és Európának, nem az alkalmazkodás a nyugati elvárásokhoz. A budapesti Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke kiemelte: Közép-Európában megvan a lehetőség arra, hogy a járvány követően „Mercedeskent induljon újra”, és olyan sikertörténetté váljon, amelynek építésében a magyarok is szerepet vállalnak. „A 20. század arról szólt, hogyan lehet szétverni Közép-Európát, amelynek összerakása a magyar nemzetpolitikának és külpolitikának nagyon fontos célkitűzése” – közölte Németh Zsolt.

Hozzátette, a „te sikered az én sikerem” elve jelenti a jövőt Európának és a közép-európai térségnek, a nemzeti kisebbségek pedig motorjai és egyben haszonélvezői ennek a szemléletnek.

A hagyományos tusnádfürdői helyszín helyett a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban megtartott esemény megnyitóján Németh Zsolt közölte: az újraindítás elsődleges feladata, hogy elindítsák a két évvel ezelőtt „lerobbant” járművet, valamint megoldják, hogy az újraindítás egyben megújulás is legyen. „Európai dimenzióban kell gondolkodnunk, nem tehetjük meg, hogy ne próbáljuk meg kiterjeszteni európai színtérre azt, amit itt, Magyarországon és Közép-Európában létrehoztunk és létrehozunk” – mondta a fideszes politikus.

Úgy fogalmazott, hogy nem vagyunk ellenfelei Európának és az Európai Uniónak, épp ellenkezőleg, „mi a magunk módján talán elkötelezettebbek vagyunk az európai gondolat mellett, mint azok, akik büszkén döngetik a mellüket ebben a tekintetében”. Emlékeztetett, hogy az Újraindítjuk Európát mottó a magyar V4 elnökség jelszava is egyben. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke kiemelte, az előbb Bálványoson, majd Tusnádfürdőn megtartott hagyományos nyári szabadegyetem és tábor a Kárpát-medencei magyarok sorsa iránt érdeklődő emberek számára meghatározó nyári program volt harminc éven keresztül.

„A mostani időszak rendkívül nehéz korszaka a határon túli magyar kisebbségeknek, hiszen a koronavírus-járvány mellett a rendkívül erős támadásokkal is szembe kell nézniük” – hangoztatta a KMKSZ elnöke, hozzátéve, a magyarokat nyelvükért, kultúrájukért, szokásaikért támadják, és „gyermekeink lelkéért” folyik a harc.

Krónika

Kapcsolodó cikkek