Tömegrendezvény helyett kiscsoportos találkozásokat kínál az idei Kolozsvári Magyar Napok - Külhoni Magyarok
Hírek

Tömegrendezvény helyett kiscsoportos találkozásokat kínál az idei Kolozsvári Magyar Napok

Tömegrendezvények helyett kiscsoportos találkozásokat kínál az augusztus 19–21. között rendezendő 11. Kolozsvári Magyar Napok. A programok többségén a részvételt előzetes regisztrációhoz kötik.

A koronavírus-járványra való tekintettel különleges óvintézkedések és szabályok mellett rendezik meg augusztus 19–21. között a 11. Kolozsvári Magyar Napokat, a járványhelyzet súlyosbodása azonban további, alternatív forgatókönyvek kidolgozására is kényszeríti a szervezőket – közölte a szervező Kincses Kolozsvár Egyesület sajtóirodája. Mint írták, bár az idén nem kerülhet sor minden olyan rendezvényre, amelynek sajátja a tömeges és közvetlen találkozás (így a nagyszabású főtéri koncertekre és a beltéri rendezvényekre – kivéve az istentiszteleteket, miséket, a Szent István-napi búcsút és a kiállításokat), lehetőség nyílik a kisebb, csoportos együttlétekre (a jelenlegi jogszabályok szerint legtöbb 500 fő részvételével). Viszont a részvételt ezekben az esetekben is szigorú feltételekhez kell kötniük.

A jelzett szigorítások ellensúlyozásaként – terveik szerint – a rendezvénysorozat egyik idei különlegessége lesz az az online közvetítéssorozat, amely a három nap során folyamatosan elérhető lesz, s amely azok otthonaiba is becsempészi a Kolozsvári Magyar Napok különleges hangulatát, akik a korlátozások miatt esetleg nem tudnak személyesen is részt venni bizonyos programokon. A folyamatos élő kapcsolásokkal, valamint az online is elérhető koncertekkel, beszélgetésekkel és egyéb programokkal kívánják biztosítani, hogy senki ne maradjon le a számára kedves eseményekről. „Abban bízunk, hogy ez a maratoni online közvetítéssorozat valamennyire kárpótolja majd a résztvevőket az elmaradó személyes találkozásokért; ha pedig a súlyosbodó járványhelyzetből fakadóan végképp lehetetlenné válik a közönség részvétele az egyes eseményeken, ez a folyamatos online jelenlét lesz az, amely lehetővé teszi, hogy –otthonaink biztonságából – bekapcsolódhassunk a Magyar Napok programjaiba” – olvasható az egyesület közleményében.

Kiscsoportos bulik, helyi kulturális kínálat

Arra is kitérnek, hogy az érvényben lévő óvintézkedések miatt le kell mondaniuk a zárt térben zajló rendezvények többségéről, illetve a napközbeni vásárokról, a lacikonyhák és a borutca működtetéséről, a sport- és gyermekprogramokról, vagy éppenséggel az esti bulikról.

Az idei programkínálat kialakításakor azonban arra törekszenek, hogy ezeket az eseményeket olyan rendezvényekkel helyettesítsék, amelyek egyénileg vagy kisebb csoportokban is látogathatók, és így is teljes értékű élménnyel gazdagítják a résztvevőket. Az idei Kolozsvári Magyar Napok programkínálatának előkészítése során is arra figyelnek, hogy minden generáció számára nyújtsanak majd érdekes eseményeket. Mivel képtelenség előre jelezni, hogy augusztus folyamán milyen utazási és határátlépési korlátozások lesznek érvényben, továbbá a járványhelyzet súlyosbodása megváltoztathatja a határon túlról érkező előadók beutazási feltételeit, az anyaországi és a más országokból érkező meghívottak, illetve produkcióik mellett az idén még nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a helyi kulturális kínálatra. Az egészségügyi óvintézkedések következtében a Kolozsvári Magyar Napok részeként lebonyolított rendezvények döntő többsége szabadtéri lesz.

A jelen állás szerint a rendezvénysorozat fő helyszínei: a Főtér, a Farkas utcai templom, a Romkert, a Szentegyház utca 4. szám alatti korábbi olimpiai udvar, valamint a Bánffy-udvar.

Előzetes regisztrációhoz kötött részvétel

Annak érdekében, hogy a 11. Kolozsvári Magyar Napok minden résztvevője biztonságban tudhassa magát, a szervezők néhány fontos szabály betartására kérik mindazokat, akik részt kívánnak venni a rendezvényen. A szabályzat szerint az idei Kolozsvári Magyar Napok programjainak többségén a részvételt előzetes regisztrációhoz kötik.

A résztvevőknek ingyenes, névre szóló jegyet kell váltaniuk online (a célra megjelölt internetes felületen) vagy a jegypénztár(ak)nál. Az érdeklődők torlódását, valamint az egészségügyi szempontból kockázatos tömeg kialakulását elkerülendő, arra kérik a résztvevőket, hogy az egyes programokra csak az azokra érvényes belépőjeggyel látogassanak el. A programok végén a résztvevők kötelesek elhagyni a rendezvények helyszínét azért, hogy a szervezők fertőtleníthessék a kérdéses területet. A programok helyszínén nem lehet majd kiváltani az ingyenes jegyeket, viszont a már lefoglalt ‒ illetőleg a még rendelkezésre álló, szabad ‒ helyek száma folyamatosan nyomon követhető lesz a honlapon. A regisztráció (az ingyenes jegyek igénylése és kiváltása) két héttel a rendezvény előtt kezdődik, s ezt megelőzően lehetőség nyílik a teljes programkínálat részletes tanulmányozására.

A 11. Kolozsvári Magyar Napok programkínálatát – a tervek szerint – augusztus első napjaiban teszik közzé. Az idei Magyar Napok rendezvényein is kötelező lesz a védőmaszk viselése. A programokra ellátogató érdeklődőknek érkezésük után fertőtleníteniük kell a kezüket, valamint kötelező lázmérésen kell részt venniük.

Az eseményeken a jogszabályban előírtak értelmében megfelelő számú – és egymástól a megkövetelt távolságra elhelyezett – ülőhelyet biztosítanak a résztvevőknek.

A mozgáskorlátozott személyek számára külön ülőhelyeket tartanak fenn. A szervezők szerint a rendezvény az elmúlt évek során szervezettségből és rendezettségből folyamatosan példát mutatott – köszönhetően a színes programkavalkád eseményeire ellátogató közönségnek, amely maradéktalanul betartotta a Kolozsvári Magyar Napok belső szabályzatát.

Idei jelmondatuk – „Ami belefér!” – is jelzi: minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy – a jelenlegi körülmények között – a lehetőségeik szerinti legjobb rendezvényt szervezhessék meg.

A Kolozsvári Magyar Napok idei kiadása egyfajta közösségi érettségi vizsgaként is felfogható, ugyanis kitűnő lehetőség arra, hogy ismételten megmutassuk: fegyelmezett, rendszerető közösség a miénk, amely felelősséget vállal az otthonát jelentő városért és minden egyes lakójáért – olvasható a közleményben.

A 11. Kolozsvári Magyar Napok programkínálata a fontos tudnivalókkal egyetemben augusztus elejétől lesz elérhető a rendezvény honlapján és Facebook-oldalán.

Krónika

Kapcsolodó cikkek