Új, napi 24 órában magyar nyelven sugárzó rádióantenna a Felvidéken - Külhoni Magyarok
Felvidék Hírek

Új, napi 24 órában magyar nyelven sugárzó rádióantenna a Felvidéken

A Mária Rádió Mirjam október 26-án, déli 12 órakor indította el egész napos műsorfolyamát a lévai FM 100,6-os frekvencián, „MIRJAM Rádió” néven.  A 2019.  december 16-án indult rozsnyói adással és a 2020. szeptember 18-án indult érsekújvári adással együtt így már a harmadik vételkörzetben is elérhetővé vált a hallgatók számára a napi 24 órás magyar nyelvű rádióadás.

A létezésüket jelentő önkéntes munka, adományok és közös ima révén, Szűz Mária gondviseléséből 9 évi működésük után a Szlovák Frekvenciatanács (Rada pre vysielanie a retransmisiu – RVR) döntése alapján elnyerték a sugárzási jogot a lévai FM 100,6-os frekvencián. Ez több szempontból is hatalmas előrelépés. A rádió a 2019-es év óta rendelkezik Szlovákiában sugárzási joggal. A három új frekvencia segítségével, a küldetésükhöz híven egyre több emberhez tudják eljuttatni Isten igéjét, mindezt a rádió máriás lelkületében, az anyanyelvükön. Különös öröm számukra, hogy

a lévai vételkörzettel ismét egy szórványhelyzetben élő magyar hallgatóságot ér el a Lélek hangja.

Így a missziós munka mellett a helyi szentmise-közvetítések, az egyházközösségek, jeles közéleti személyiségek és kulturális események bemutatása által szerény eszközeikkel ismét segíteni tudják egy szórványterület megmaradását.

Az új vételkörzet ünnepélyes indulása Léva városában, a Reviczky Házban történt. A rádió munkatársai egy közös Úrangyala imára hívták meg a lévai érdeklődőket és a helyi egyházközösség lelki vezetőjét, Benčík Tibor atyát. A videóközvetítés és az élő rádióadás révén először kapcsolódtak be a lévai hívek a Mária Rádió Mirjam hallgatói családjának imahálójába. A déli kegyelmi időben elhangzott imádságot Lépes Lóránt atya, műsorigazgató vezette, majd Szabó Zsolt elnök úrral és Benčík Tibor atyával köszöntötték az ünneplőket. Hangsúlyozták e történelmi pillanat jelentőségét keresztény hitünk és felvidéki magyarságunk megélésében a Szűzanya rádiójának oltalma alatt. Az önkéntes küldetés elfogadása az ima szavaiban, a kapcsolattartás lehetőségei a kézhez kapott infomagazinok lapjain és a rádió stábjának személyes bemutatkozásai által, az új alkalmak ötletei pedig a figyelmes hallgatóság szívében fogantak a Lélek hangja ösztönzésére. A jövőbeni találkozásokat a hamarosan bemutatásra kerülő szentmise-közvetítések teszik majd gyakoribbá a Lévai Szent Mihály arkangyal plébániatemplomban.

A Mária Rádió Mirjam tevékenységéről, történetéről, műsorukról és lelkületéről bővebb információt találnak a www.mariaradio.sk oldalon, ahol az élő adást is hallgathatják.

Ezen felül a Mária Rádió Mirjam minden hónapban kiadja ingyenes magazinját, amit további költségek nélkül eljuttat a kedves hallgatókhoz, akik ezt igénylik. A magazinból tájékozódhatnak a rádiót érintő aktualitásokról, valamint bepillantást nyerhetnek a stáb és az önkéntesek kis családjának életébe. A magazint a rádió bármely elérhetőségén megrendelhetik.

Elérhetőségek:
Cím: 945 01  Komárom/Komárno, Jókai utca 6./ Jókaiho 6.
iroda: +421/35-7789-416;
élő adás: +421/35 7 72 72 72
honlap és online műsorhallgatás: www.mariaradio.sk
e-mail: info@mariaradio.sk

(Mária Rádió)

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek