Újabb halasztás a Tőkés által Iohannis ellen indított perben - Külhoni Magyarok
Hírek

Újabb halasztás a Tőkés által Iohannis ellen indított perben

Mint arról június 4-én beszámoltunk, aznap Bukarestben halasztással kezdődött annak a pernek a fellebbviteli tárgyalása, amelyet Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a Románia Csillaga állami érdemrendtől – szerinte törvénytelenül, politikai indíttatásból – történt megfosztása miatt indított Klaus Iohannis államfő ellen.

A történelmi Magyarország és a magyar nemzet tragikus szétszakítottságát kodifikáló trianoni békediktátum aláírásának centenáriumára időzített tárgyalásra a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszéken került volna sor, de az alperesek nem megfelelő beidézése és távolléte miatt július 16-ára halasztották. Időközben a romániai járványhelyzet semmit sem javult, ezért a felperes kérte a legfelsőbb bíróságot, hogy a jogi képviselet akadályoztatása miatt, humanitárius okokból odázza el a tárgyalást, aminek az ítélőszék helyt is adott. Az új – érdemben első – tárgyalást 2020. november 5-re tűzte ki.

A polgári peres eljárás immár ötödik évében jár, ugyanis 2016 áprilisában indult alapfokon a Bukaresti Ítélőtáblán, miután Tőkés László akkori európai parlamenti képviselő a román állami kitüntetését visszavonó elnöki rendelet megsemmisítését kérte az igazságszolgáltatástól.

Maszol

Kapcsolodó cikkek