Újraindulhatnak a Ringató foglalkozások a Felvidéken - Külhoni Magyarok
Hírek

Újraindulhatnak a Ringató foglalkozások a Felvidéken

A fiatal magyar családok nagy örömére hosszas kihagyás után újraindulhatnak a Ringató foglalkozások. Idén már hatvanöt felvidéki helyszínen fogadják a Kodály módszerre épülő zenei neveléses foglalkozással a foglalkozásvezetők a kisgyermekes családokat.

Május végén, június elején indulnak újra Felvidék-szerte a Ringató foglalkozások a járványügyi helyzetet, és a járások Covid automata szerinti besorolását figyelembe véve. A korábbi szokásoktól eltérően a foglalkozásvezetők idén nem tartanak nyári szünetet, a nyári hónapok alatt is szeretettel várják majd a kismgyermekes családok a „vedd ölbe, ringasd, énekelj” mottó jegyében.

Bár a Cseperedő program által működtetett és szervezett babaszínházaktól, apró gyermekeket megszólító rendezvényektől és a Szülők iskolája előadássorozattól az idén még eltekintenek, az mindenképpen örömre ad okot, hogy már hatvanöt felvidéki helyszínen jelen van a Ringató – magyarázta portálunknak Berky Angelika, a Cseperedő program koordinátora, aki a mátyusföldi Pereden és Vágfarkasdon tart Ringató foglalkozásokat.

Berky Angelika bízik abban, hogy az anyukák, a szülők, a gyerekek örömmel térnek majd vissza a Ringató foglalkozásokra, és a létszám gyarapodni fog a 2020-ban és 2021-ben született babák számával is. Hálásan gondol arra, hogy minden felvidéki Ringató helyszín fenn tudott maradni a pandémia ideje alatt is, sőt új helyszínek is felkerültek a foglalkozások színes „térképére”.

Fontos például, hogy a zoborvidéki szórványmagyarságban élő családok már két helyszínen is részt vehetnek Ringató foglalkozásokon. Varga Hajnalka Nagycétény mellett már Gímesen is ringatós háziasszony. Hajnalka az elmúlt héten mindkét helyszínen tartott foglalkozást, szép számban jelen voltak a szórványban élő családok. A hatvanöt felvidéki helyszín közül negyven már május-június folyamán megnyitja munkásságát, huszonöt foglalkozásvezető döntött úgy, hogy szeptembertől térnek vissza a Ringatóhoz.

A Galántai járásban az elsők között indult újra a foglalkozás Nagyfödémesen, Serczel Mónika vezetésével, valamint Pozsonyvezekényen és Felsőszeliben, Deák Erika foglalkozásvezetővel. Deák Erika május 26-án fogadta nagy szeretettel és örömmel a pozsonyvezekényi kultúrház kistermében a fiatal családokat, anyukákat, babákat, akik az otthonadó falun kívül a széles környékről: Tallósról, Pozsonyeperjesről, Hidaskürtről, Vízkeletről is érkeztek.

A mátyusföldi Galántán június 8-án indul újra a Ringató, új helyszínnel. A könyvtár játszóterméből Cséfalvay Ivettka foglalkozásvezető már a felújított Pázmány-ház tükrös termébe viheti át a Ringatót, ahová a héten bekerült a szőnyeg és a játékok, hangszerek is.

Arról, milyen hatással vannak a Ringató foglalkozások a magyar óvodai beíratási folyamatra, illetve az egyes helyszíneken szerzett foglalkozásvezetői tapasztalatokról a Magyar7 hetilap következő számában olvashatnak.

Ma7

Kapcsolodó cikkek

  • Talpra tud-e még állni a Szövetség?

    Ismét képviselő nélkül maradt Brüsszelben a felvidéki magyarság, miután a Magyar Szövetségnek a legutóbbi választáson (sem) sikerült képviselőt küldenie