Ülésezett a zágrábi Kisebbségi Tanács - Külhoni Magyarok
Hírek Horvátország

Ülésezett a zágrábi Kisebbségi Tanács

Múlt csütörtökön tartotta meg soros ülését a zágrábi – országos hatókörű – Kisebbségi Tanács (KT). A tanácskozáson szó volt az októberi pótválasztásokról, valamint a testület jövőbeli terveiről is.

A zágrábi Kisebbségi Tanács a horvátországi kisebbségi szervezetek támogatását és működését figyelembe véve már rég kiérdemelte „a legfontosabb testület” címet. Azontúl, hogy dönt az egyesületeknek járó támogatásokról, óvja és védi is az országban élő nemzeti közösségek érdekeit. Éppen ezért az Aleksandar Tolnauer által vezetett tanács nagy odafigyeléssel követte az október elején lezajlott helyhatósági pótválasztásokat is. A grémium, melynek tagja magyarságunk parlamenti képviselője, Jankovics Róbert is, arra a megállapításra jutott, hogy a pótválasztások nem kaptak kellő médiafigyelmet, ezen a jövőben javítani kellene. Ezért a tanács az elkövetkező években mindent megtesz majd annak érdekében, hogy a nemzeti kisebbségek tanácsainak és képviselőinek a megválasztásáról szóló törvény minél szélesebb körben ismertté váljon.

Az ülésen szó volt arról is, hogy 2022-ben húszéves lesz az országban élő kisebbségek jogait keretbe foglaló alkotmányerejű törvény. Egy rendkívül fontos dokumentumról van szó, ezért olyan külön munkacsoportot hoznak létre, amely a jubileumi ünnepség tervezéséért és megszervezéséért lesz felelős.

– Húsz évvel ezelőtt egy európai mércével mérve is példaértékű törvény született Horvátországban, ami lehetővé tette azt, hogy olyan virágzó közösségek jöjjenek létre, mint amilyen napjainkban a horvátországi magyar közösség is. Éppen ezért fontosnak tartom, hogy az évfordulót méltóképpen megünnepeljük – mondta Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, aki hozzátette, hogy a pótválasztásokat illetően ő elégedett, hiszen mindhárom olyan járásban, ahol magyar jelöltet kellett választani, tisztán és sikeresen zajlottak le a választások, ahogy ez a kisebbségi önkormányzatok esetében is történt.

Képes Újság

Kapcsolodó cikkek