Ung-vidéki mesék és mondák mesés rajzpályázata régiókat ível át - Külhoni Magyarok
Hírek

Ung-vidéki mesék és mondák mesés rajzpályázata régiókat ível át

A nemrégiben bemutatott mesés rajzpályázat, melyet a Bercsényi Miklós Csemadok Alapszervezet indított el, a Térkép c. műsorban is megjelent. A médiamegjelenéssel még többen érdeklődni kezdtek az ung-vidéki mesék és maga Ung-vidék iránt. A Petőfi Sándor Program ösztöndíjasainak magyar meséket népszerűsítő kezdeményezéseivel lépten-nyomon találkozni különféle felületeken és a médiában.

A Bercsényi Miklós Csemadok Alapszervezet által a járvány kitörésekor elindított mesés rajzpályázat programja új mérföldkőhöz érkezett. Ung-vidék és Bodrogköz régió határait átívelve, a Kárpát-medence magyarságát is elérte. Az alapszervezet tevékenysége öregbül, de mindeközben új, nem várt fordulópontokat is előhozott.

A mesék megelevenedésének különleges folyamatát szemlélhetjük.

Jelenleg 12 videó található az Ung-vidéki mesék és mondák YouTube csatornán. A meséket végre már nem a mesés rajzpályázat ötletgazdája olvassa fel. Tervében ugyanis az szerepelt, hogy az ungi meséket ungi emberek olvassák fel – hogy hallhatóvá legyen a világhálón is az ungi dialektus. Az ungi mesék felolvasására eddig 8-an jelentkeztek, közülük egy Udvardról (Érsekújvár mellől), hárman a Bodrogközből, egy ember pedig Magyarországról.

A mesék nyilvánossá tétele azt is magával hozta, ami a szervezőket is meglepte. Mokcsay Gyula és felesége, szül. Böszörményi Irén ungi mesemondók unokája személyes megemlékezést írt az Ung-vidéki mesék és mondák Facebook oldalára. Ezzel egy külön albumot indítottunk az ung-vidéki mesék és mondák közösségi oldalán, melyben az egykori mesemondókról osztunk meg fényképet, illetve a leszármazottaktól személyes sorokat. Az album hamarosan tovább bővül – ugyanis egy újabb hozzátartozó jelentkezett.

A mesés rajzpályázattal kapcsolatos távlati tervek

Az bizonyos, hogy a szeptember 20-i dátum után a Bercsényi Miklós Csemadok Alapszervezet egy kiállítást szervez a beérkezett pályamunkákból. A kiállításon az ungi mesélőkről szóló személyes emlékezések is helyt kapnak, illetve a mesélők fényképei is. A kiállítás alkalmával Géczi Lajos tanár úrról is megemlékezünk, egykori tanítványainak segítségével.

Bízunk abban, hogy ahogyan a székelyek büszkék a legendáriumukra, úgy az ungi magyar emberek is büszkék lesznek meséikre és mondáikra!

A Térkép c. műsor 21 perc 11 másodpercénél látható a mesés rajzpályázatot bemutató riport: https://mediaklikk.hu/video/terkep-2020-06-06-i-adas/

Balázs Lilla, korosiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek