Vasárnap átléphetik a határt a Magyarországon érettségizők - Külhoni Magyarok
Hírek

Vasárnap átléphetik a határt a Magyarországon érettségizők

A kijárási tilalom ellenére a Magyarországon érettségiző vajdasági diákok vasárnap átléphetik a határt. Erről Pásztor István egyeztetett Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel kedden Belgrádban. Arról is megállapodtak, hogy hazatéréskor nem helyezik a gyerekeket karanténba.

Pásztor István a sajtónak nyilatkozva kiemelte, hogy ez az engedmény csak az érettségizőkre vonatkozik, tehát családtagjaik a határátkelőhelyhez szállításban segíthetnek, de azt nem léphetik át. A VMSZ elnöke kiemelte, hogy az érettségit szervező intézmények feladata a diákok szállításának megszervezése a határ magyar oldaláról az egyetemekig.

A javaslat még a héten, csütörtökön a szerb kormány elé kerül, s pontosítanak minden apró részletet, hogy milyen iratok lesznek szükségesek, azokat hol lehet beszerezni, ugyanakkor a magyar féllel is egyeztetni fognak még, hogy ott is zökkenőmentesen fogadják majd a vajdasági diákokat. Várhatóan a diákokat egyágyas kollégiumi szobákban helyezik el vasárnap este.

Számos megkeresés, kérdés érkezett az elmúlt napokban ezzel kapcsolatban a VMSZ vezetőihez a diákoktól, szüleiktől, hogy a május 1-ei háromnapos kijárási tilalom miatt hogyan tudnak elutazni a diákok a május 4-én esedékes magyarországi érettségire, illetve fennáll-e annak veszélye, hogy a tanulók hazautazáskor karanténba kerülnek. Pásztor Bálint parlamenti képviselő a szerb képviselőház keddi ülésnapján is felvettette a problémát, hogy ráirányítsa arra a figyelmet.

Vajdaság Ma

Kapcsolodó cikkek